Nieuws/Buitenland
1743480027
Buitenland

Trump veroordeelt Turkse aanval op Syrië

WASHINGTON - President Trump heeft de Turkse inval van Syrië en het aanvallen van de Koerden „een slecht idee” genoemd en heeft beklemtoond dat de Verenigde Staten er niet achter staan.

Turkije viel vandaag Syrië binnen. Daarbij gaan de Turken het gevecht aan met Koerdische milities in het noordoosten van Syrië. Daarbij zijn zeker vier steden gebombardeerd. Er zijn burgerdoden gerapporteerd.

Turkije heeft de Koerden al langer op de korrel, maar werd geremd door de aanwezigheid van Amerikaanse militairen in het gebied.

De Koerden zijn vooral voor de VS een belangrijke partner geweest in de strijd tegen de soennitische extremisten van Islamitische Staat. Trump heeft afgelopen weekeinde echter gezegd dat hij de militairen onmiddellijk weghaalt – een ’dolk in de rug’ voor de Koerden.

Nederland reageerde ontzet. Een meerderheid in de Kamer wil Europese sancties tegen Turkije afdwingen en minister Blok heeft de ambassadeur ontboden. „Niemand is gebaat bij de mogelijk verschrikkelijke humanitaire gevolgen”, aldus Blok. „De operatie kan nieuwe vluchtelingenstromen op gang brengen en de strijd tegen IS en de stabiliteit in de regio schaden.”

Het ’verraad van de VS zorgt voor woede in Europa, waar men vreest voor het lot van IS’ers die nu nog zitten opgesloten in Koerdische kampen. Er moet een overdracht komen. Maar hoe? Lees hier alles:

Bekijk hier hoe de Nederlandse politiek reageert op de Turkse inval: