Nieuws/Binnenland
1743894
Binnenland

Snelle treinen naar Berlijn

NS-topman Roger van Boxtel

NS-topman Roger van Boxtel

Utrecht - NS wil versneld werk maken van meer snellere treinen naar Duitsland. „Dat is nog een behoorlijk gat in ons netwerk van internationale diensten. Het gaat richting oosten te langzaam”, stelt topman Roger van Boxtel.

NS-topman Roger van Boxtel

NS-topman Roger van Boxtel

Als voorbeelden noemt hij de verbindingen van Amsterdam naar Berlijn en van Eindhoven naar Düsseldorf. „Wil de trein op een afstand van vijfhonderd à zeshonderd kilometer echt een alternatief voor het vliegtuig worden, dan moet er wat gebeuren. Ook Keulen en Frankfurt moeten beter”, meent hij.

Van Boxtel pleit ervoor dat de Nederlandse en Duitse overheden in samenwerking met NS en Deutsche Bahn dit soort spoorlijnen onder handen gaan nemen. „Het moet veel sneller. Dat kan al door knelpunten in het bestaande spoor weg te nemen, de grensovergangen te versnellen en minder stops op te nemen. Daardoor wordt de reistijd uren bekort.”

Verkennende gesprekken

Er zijn volgens hem verkennende gesprekken over dit onderwerp. „Op de langere termijn zal het nodig zijn om oostelijke hogesnelheidslijnen aan te leggen. Iedereen is het erover eens dat vliegverkeer op de korte afstand uitgebannen moet worden. Ook de luchtvaart zelf, zoals Schiphol en KLM, vindt dat. Dat kan alleen als treinen sneller en vaker rijden.”

Naar het zuiden is het volgens Van Boxtel beter geregeld. De Thalys naar Brussel en Parijs doet het prima en vanaf april gaat de Britse Eurostar tussen Amsterdam en Londen rijden. Ook Nederlandse intercity’s gaan meer de Belgische grens over.