Nieuws/Binnenland
1744072
Binnenland

Wintersportfiles: wel wachten, geen chaos

AMSTERDAM - Langzaam maar zeker komt de wintersportexodus op gang. Hoewel chaos voorlopig uitblijft, staan met name in Frankrijk toch al behoorlijk files die uren vertraging kunnen opleveren.

„Met name tussen Lyon en Chambery staat voor 3,5 uur aan file”, laat ANWB-woordvoerder Erwin de Hart weten. „Op de N90 van Albertville naar Moutier staat het zelfs helemaal vast door de sneeuw. Nederlanders die de andere kant op gaan hebben er minder last van, maar ook die hebben wel een uur vertraging voor Lyon.”

De krokusvakantie voor Midden- en Noord-Nederland zit erop en dus mengen de wintersporters zich in het verkeer van en naar de skioorden in de Alpen. Zoals gebruikelijk levert dat files op, maar van chaos is geen sprake. „Het is een normale drukte”, vindt De Hart. In Duitsland en Oostenrijk staan wel files, maar die leveren ongeveer een uur oponthoud op.

De terugkeerders moeten ook in Nederland rekenen op lastige omstandigheden. Zaterdagavond en -nacht is er kans op gladheid door ijzel en sneeuw. Wie besluit zijn reis niet uit te stellen, moet rekenen op vertraging en doet er goed aan eten, drinken en een dekentje mee te nemen voor in de auto.

Een enkeling die op tijd vertrok heeft de problemen kunnen vermijden, laten zij aan De Telegraaf weten. „We hebben het filenieuws goed in de gaten gehouden en daardoor een grote file ontweken. We zijn om 3.00 uur vertrokken uit het Montafon in Oostenrijk en moeten nog een klein uurtje naar Lelystad”, schrijft Ewoud Zwarteveen.

Ook de afgelopen dagen teisterde het winterweer het verkeer in West-Europa. Op woensdag en donderdag stokte de doorstroming in de omgeving van het Franse Montpellier volledig, waardoor mensen de nacht in hun auto moesten doorbrengen. In Groot-Brittannië hield Koning Winter de hele week huis, waardoor verschillende keren het verkeer of zelfs het openbare leven plat kwam te liggen.

Oproep:

Reist u vandaag naar huis vanuit de Alpen en heeft u te maken met bitter winterse omstandigheden en veel vertraging? Dan komt De Telegraaf graag met u in contact. Mail uw telefoonnummer naar k.nederhof@telegraaf.nl