Nieuws
1744099
Nieuws

Verhalen achter het nieuws

Christel kan én wil niet zonder antidepressiva: ‘Die gok ga ik niet meer wagen’

Al sinds haar 25e slikt Christel (41) antidepressiva en dat bevat haar prima. Die ene keer dat ze ermee probeerde te stoppen, was geen succes. “Dankzij mijn medicijnen kan ik een normaal leven leiden.”

Haar eerste depressie kreeg Christel toen ze ongeveer 25 jaar oud was. “Een directe aanleiding was er niet, maar in zowel de familie van mijn vader als in die van mijn moeder komt depressiviteit voor. Ik heb dus een erfelijke aanleg. Daarnaast heb ik niet zo’n leuke jeugd gehad.”

Neerwaartse spiraal

“Uiteindelijk ben ik via de huisarts bij de ggz terechtgekomen en heb ik antidepressiva en therapie gekregen. Zonder antidepressiva zit je vaak in zo’n neerwaartse spiraal, dat je lastig aan jezelf kunt werken. Dus ik vind het goed dat die medicatie naast therapie wordt voorgeschreven.”

Geen placebo

Over de werking van antidepressiva is vaak gesteggel, maar onlangs toonden Britse onderzoekers aan dat de pillen wel degelijk helpen bij een depressie. Christel: “Ik heb aan den lijve ondervonden dat antidepressiva geen placebo zijn.”

Benieuwd naar de rest van Christel haar verhaal? Lees het op VROUW.nl: ‘Het ging niet zo ver dat ik van een flat dreigde te springen, maar als het gebeurde, was het goed.’