Nieuws/Binnenland
1744298
Binnenland

Wilders lyrisch over leiderschapsstijl Poetin

Den Haag - PVV-leider Geert Wilders juicht het leiderschap van de Russische president Poetin toe. „Aan dat soort leiderschap ontbreekt het in Europa”, zo heeft hij gezegd tegenover het Russische medium Russia Today.

„Vladimir Poetin is een leider, wat je verder ook van hem vindt. Ik bekritiseer veel van zijn beleid, maar ik juich hem samen met Trump toe voor het zijn van leiders, die er staan namens het Russische en Amerikaanse volk”, heeft Wilders gezegd tegen het einde van zijn bezoek aan Moskou waar hij een aantal Russische hoogwaardigheidsbekleders ontmoette.

De president zelf heeft hij echter niet gesproken, „want ik ben maar een simpele parlementariër”.

Oorlogsretoriek

Wilders toont in het interview ook begrip voor Poetins toespraak afgelopen week, vol oorlogsretoriek. „De NAVO zou hetzelfde doen, dit is hoe mensen reageren. Maar het zou beter zijn als we over intenties zouden praten.” De PVV’er wijst erop dat Rusland een land is „waar we veel mee in overeenstemming hebben” en dat hij „niet beschouwt als vijand.” Hij vindt dat er meer wederzijds begrip moet komen en dat er meer samengewerkt moet worden. „We moeten verantwoordelijke, volwassen gesprekken aangaan.”

Wilders neemt daarmee in het Nederlandse parlement een geïsoleerde positie in. Vanuit de rest van de Tweede Kamer klinkt afschuw over Poetins ’koude oorlog-retoriek’ en D66-Kamerlid Sjoerdsma noemt hem juist een ’politieke tegenstander’.

MH17

Wilders noemde nog wel als kritiekpunten op Poetins beleid onder meer de situatie op de Krim en de democratische ontwikkelingen in eigen land.

Ook de aanslag op MH17 haalde hij in dat kader kort aan „waarvan ik hoop dat wie er ook verantwoordelijk voor is, samenwerkt met de Nederlandse autoriteiten.”