Nieuws/Binnenland
1744314
Binnenland

Wie het ijs nog op wil, moet het vandaag doen

Schaatspret zondag echt voorbij

AMSTERDAM - Wie nog wil schaatsen, moet het vandaag doen. „Zondag gaat echt flink dooien en wordt het ijs snel slechter. Ik zou er niet meer op gaan”, waarschuwt meteoroloog Yannick Damen van weeronline.nl.

Zaterdag vriest het op de meeste plaatsen nog en na de heftige vorst van de afgelopen dagen is de ijsvloer op de meeste plaatsen meer dan voldoende om op de schaatsen. Voor liefhebbers door het hele land was dat dan ook het teken om de ijzers onder te binden en nog even op het nippertje te genieten van de winterpret, al moest op sommige plaatsen een laagje sneeuw worden weggehaald.

Dit meisje (8) geniet nog even bij IJsclub Nova Zembla in Spaarndam.

Dit meisje (8) geniet nog even bij IJsclub Nova Zembla in Spaarndam.

Die sneeuw viel in de nacht van vrijdag op zaterdag en was het eerste teken van de naderende dooi. Die zet komende nacht door, al vriest het tot morgenochtend in het noorden van het land door. De dooiaanval kan gevaar opleveren, waarschuwt Damen. „Al is de timing heel gunstig, want in het begin van de nacht gaat er een beetje motregen vallen. Dat veroorzaakt ijzel en lokaal kan het echt glad worden.”

In de loop van de nacht trekt de motregen noordwaarts. „Het gevaar is dat je die motregen niet goed ziet. In het noorden kan het lang glad blijven.

Zondag wordt het ruim boven nul en holt de kwaliteit van het ijs achteruit. „Op veel plaatsen is het nu al maar net dik genoeg, en morgen wordt het snel slechter. Bovendien komt er een laag water op te staan, dus als je dan valt, ben je kletsnat”, aldus Damen.

Toch zijn de winterse perikelen nog niet helemaal voorbij. De grond is nog stijfbevroren en komende dagen blijft er ’s nachts kans op een beetje nachtvorst. „Dan hoeft er maar een heel klein beetje vocht op de weg te liggen en is het alweer flink glad”, waarschuwt Damen de automobilisten.

En de lente? Komt die dan eindelijk in zicht? Damen moet lachen om de weerkaartjes die dit weekend opdoken op social media, waarop staat dat volgende week zaterdag 17 graden kan worden. „Die kans is een paar procent. Maar afgelopen dagen was heel extreem, hoor. De lente komt vanzelf.”