Nieuws/Binnenland
1744439
Binnenland

Verkeerschaos in Franse Alpen

AMSTERDAM - Wintersporters in Frankrijk staan muurvast in de file. Met name in de richting van de grote skigebieden is het niet te doen, aldus de ANWB.

De grote problemen spelen zich af op de N90, de weg vanaf Albertville de bergen in. „Daar liggen alle grote skioorden waar Nederlanders heen gaan”, zegt Heleen de Geest van de ANWB. De berg af neemt de vertraging inmiddels ietwat af, maar nog altijd doen automobilisten 2,5 uur over 40 kilometer rijden.

Omhoog rijden is dankzij de sneeuw onbegonnen werk. „De berg op staat het muurvast. Mensen denken dat het met winterbanden wel kan, maar je hebt sneeuwkettingen nodig. Die doen mensen dan midden op de weg nog om de auto.” Het beste is om niet eens te proberen de N90 op te gaan, en liefst zelfs voor Lyon al de weg af te gaan. Ook de A43 naar Albertville staat namelijk vol.

Voor terugkeerders heeft de ANWB beter nieuws. Die kunnen redelijk doorrijden als ze eenmaal voorbij Lyon zijn. Dat bevestigt Sonja Bouman-Bordewijk, die door de sneeuw rijdt. „We hebben een uur stilgestaan, er is veel sneeuw, mist en regen. De andere kant op sta je drie uur in de file voor ongelukken en sneeuw.”

Aan de noordzijde van de Alpen gaat het veel beter. „Het is druk, maar niet uitzonderlijk. Er staan wel files bij de Fernpas en voor München, maar niet uitzonderlijk”, zegt De Geest. Ze denkt dat veel Nederlanders de waarschuwingen ter harte hebben genomen en vroeg zijn vertrokken. „We zien nu al veel auto’s met skibox in de drukte op de A12 bij Arnhem komen. Dat is vrij uitzonderlijk, blijkbaar zijn velen al in Nederland.”

Opvallend is de chaos rond Milaan, zegt De Geest. Daar ijzelt het en staat het verkeer muurvast. De late terugkeerders uit de wintersportoorden moeten ook in Nederland rekenen op lastige omstandigheden. Zaterdagavond en -nacht is er kans op gladheid door ijzel en sneeuw.

Ook de afgelopen dagen teisterde het winterweer het verkeer in West-Europa. Op woensdag en donderdag stokte de doorstroming in de omgeving van het Franse Montpellier volledig, waardoor mensen de nacht in hun auto moesten doorbrengen. In Groot-Brittannië hield Koning Winter de hele week huis, waardoor verschillende keren het verkeer of zelfs het openbare leven plat kwam te liggen.