Nieuws/Binnenland
174473543
Binnenland

Gezondheidsraad adviseert zelfafnameset baarmoederhalskanker

DEN HAAG - Vrouwen die een uitnodiging krijgen om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker moeten meteen ook een zelfafnameset toegestuurd krijgen. Het setje kan dienen als gelijkwaardig alternatief naast het uitstrijkje van de huisarts. Dat staat in een advies van de Gezondheidsraad over de mogelijkheden om het onderzoek te verbeteren.

Zo’n achthonderd vrouwen per jaar krijgen te maken met baarmoederhalskanker, een op de vier overlijdt er aan. Door op deze manier de drempel voor deelname aan het bevolkingsonderzoek te verlagen, kunnen meer gevallen van baarmoederhalskanker voortijdig opgespoord worden.

Door de zelfafnametest ook toe te zenden, kan de drempel voor vrouwen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek flink worden verlaagd. „Met de set kan een vrouw zelf materiaal uit de vagina afnemen. Net als het uitstrijkje dat de huisarts afneemt, wordt dat materiaal in het laboratorium getest op typen van het humaan papillomavirus (HPV) die een hoog risico geven op het ontstaan van baarmoederhalskanker”, aldus de raad.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop