Nieuws/Binnenland
1745527
Binnenland

Buma wil extra geld naar veiligheid

AMSTERDAM - CDA-leider Sybrand Buma wil dat er meer geld naar veiligheid gaat dan in het regeerakkoord is afgesproken. Dat zei hij zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Hoeveel geld erbij moet, zei hij niet.

Dat extra geld moet naar de politie gaan omdat daar een „heel groot knelpunt” zit. Dat zou dan geïnvesteerd kunnen worden in extra agenten, maar ook in specifieke projecten zoals nu gebeurt bij de aanpak van criminaliteit in het zuiden van het land.

Ook moet de politie volgens Buma meer bevoegdheden krijgen. Agenten hebben naar zijn mening last van te veel bureaucratie. Het moet voor de politie makkelijker worden om auto’s te controleren op de aanwezigheid van wapens en drugs, zei hij.

De criminaliteit is aan het dalen, bleek vorige week nog uit onderzoek. Volgens de CDA-leider is echter veel criminaliteit hierin niet zichtbaar zoals vormen van mensenhandel, ondermijning en cybercriminaliteit.

Het extra geld voor veiligheid moet in de Voorjaarsnota - een tussentijdse stand van zaken over de lopende begroting van het Rijk - worden opgenomen. „Hoeveel en hoe moeten we dan bekijken”, aldus Buma.

Hij pleitte ook nog voor een hardere aanpak van prostitutie. Hij wil onder meer dat de verhuur van ramen aan prostituees verboden wordt. Hij gaat de discussie met de coalitiepartners VVD, D66 en ChristenUnie hierover aan. Ook aan rondleidingen op de Amsterdamse wallen moet wat hem betreft een einde komen.