Nieuws/Buitenland
1746230
Buitenland

Strijders Oost-Ghouta trekken zich terug

DAMASCUS - Strijders in Oost-Ghouta hebben zich noodgedwongen teruggetrokken om te hergroeperen. Dat zei een woordvoerder van de jihadistische Jaish al-Islam (Leger van de Islam), één van de belangrijkste strijdgroepen in de belegerde enclave bij de hoofdstad Damascus.

Regeringsgezinde troepen veroverden de afgelopen dagen ongeveer een kwart van het rebellenbolwerk, schat Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten. „Het gaat vooral om boerderijen en een paar plaatsen”, zei het hoofd van de in Groot-Brittannië gevestigde organisatie, die zich baseert op lokale bronnen.

Het offensief van regeringstroepen gaat gepaard met zware bombardementen en artilleriebeschietingen. De woordvoerder van Jaish al-Islam verweet de regering een „tactiek van de verschroeide aarde.” Hij zwoer dat de strijders verloren gebied zullen heroveren.

Regeringsgezinde troepen hoeven nog maar enkele kilometers op te rukken om de enclave in tweeën te splijten, zei een commandant uit de militaire alliantie die het regime in Damascus steunt. Het observatorium schat dat drie- tot vierhonderd gezinnen de afgelopen twee dagen zijn gevlucht voor het geweld.