Nieuws/Binnenland
1746511979
Binnenland

Eerste ronde ’onbeslist’

Strijd om leiderschap CDA duurt nog even voort

Den Haag - Het CDA verlengt de aandacht die het met de strijd om het leiderschap op zich gevestigd weet. Geen van de drie kandidaten, Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt of Mona Keijzer, heeft voldoende stemmen om de winst te verzilveren. Er is een tweede ronde nodig, waarvan woensdag de uitslag volgt. Daarin gaat het tussen De Jonge en Omtzigt.

„Ik zet er een goede fles wijn op dat het morgen al lukt”, zei zorgminister De Jonge vrijdagmiddag nog na de ministerraad. Die zelfverzekerdheid is met de onbesliste uitslag alvast gelogenstraft. De Jonge kwam zaterdag inderdaad met een fles voor de journalist die hij de voorspelling had gegeven. Hij bleef immers steken op 48,7 procent van de stemmen.

Nu moet het nu in een tweegevecht opnemen tegen ’dark horse’ Omtzigt, die 39,7 procent van de stemmen kreeg. De derde kandidaat, staatssecretaris Mona Keijzer, is met 11,7 procent van de stemmen afgevallen. De Volendamse riep haar kiezers in de tweede ronde voor Omtzigt te kiezen. „Als we voor elke baan telkens iemand kiezen die het werk al eens gedaan heeft, komen we nooit een stap verder”, verklaarde ze. „Als íemand heeft laten zien hoe je praktisch voor mensen kunt opkomen, dan is hij het.”

Eerder sprak afhakend kandidaat Martijn van Helvert zich ook al uit voor Omtzigt. Het kan een gevoelig punt worden als de vicepremier er uiteindelijk wint. Zijn steun in directe kring is niet alomvattend. Oud-leider Sybrand Buma en minister Ferd Grapperhaus schaarden zich eerder wel achter De Jonge.

Debat

De Jonge toonde zich na bekendmaking van de uitslag nog altijd overtuigd van de goede afloop. „Lukt het vandaag niet, dan lukt het morgen.” Daarvoor moet hij maandagavond nog wel met zijn opponent Omtzigt in debat in het tv-programma Op1.

Eigenlijk had de uitslag al donderdag bekend moeten worden. De stemming moest echter over vanwege een onveiligheid in het digitale stemsysteem. „Er zijn partijen waar niks te kiezen valt”, zei De Jonge in zijn dankwoord, dat hij geheel in stijl maximaal oprekte. „Bij ons mag je zelfs drie keer stemmen voor één lijsttrekker.” Omtzigt hield zijn praatje vanaf het podium kort. Hij dankte Keijzer, die zich toen nog niet voor hem had uitgesproken. Tot zijn aanhang zei hij: „We gaan gewoon nog even door.”

Geringe verschillen

Tussen de drie kandidaten zijn de politieke verschillen gering. Ze willen allemaal van het CDA een brede middenpartij maken. Staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) verklaarde als enige wel met Forum voor Democratie te willen praten over coalitievorming.

Toch valt er wel degelijk wat te kiezen voor de CDA-leden. Een keuze voor De Jonge is er een voor bestuurlijke betrouwbaarheid. Een keuze voor Omtzigt zet het speelveld op z’n kop. De luis in de pels van nationale en internationale ambtelijke elites wordt aan het Binnenhof als mogelijk een grotere bedreiging gezien voor een vierde termijn voor premier Rutte dan De Jonge. Als er één CDA’er stemmen weghaalt bij andere partijen, dan is hij het wel, zo is de lezing.