Nieuws/Binnenland
1747129
Binnenland

Rutte kiest voor bewezen degelijkheid

Stef Blok nieuwe minister Buitenlandse Zaken

Daar is hij weer: minister Blok.

Daar is hij weer: minister Blok.

Den Haag - Stef Blok wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De VVD’er volgt Halbe Zijlstra op, die enkele weken geleden moest opstappen vanwege een leugen over een visite aan de Russische president Poetin.

Daar is hij weer: minister Blok.

Daar is hij weer: minister Blok.

Blok (53) keerde afgelopen najaar het Binnenhof juist de rug toe om eens wat anders te gaan doen. Hij was in het vorige kabinet minister voor Wonen en Rijksdienst en later minister van Veiligheid en Justitie. De beëdiging van Blok is volgens Haagse bronnen voorzien voor woensdag.

Met hem kiest VVD-voorman Mark Rutte voor een ervaren bestuurder. Hoewel zijn ministerschap voor Wonen in Rutte II redelijk ongemerkt voorbij ging, waren vriend en vijand het erover eens dat hij later rust bracht als minister op Veiligheid en Justitie. Dat departement kraakte onder de vele schandalen, waarvoor de VVD verantwoordelijk werd gehouden vanwege de bewindspersonen die er de dienst uitmaakten.

Blok is dan ook een veilige keus van VVD-aanvoerder Rutte; ze zetten als onderhandelaars diens tweede kabinet in elkaar met de PvdA.

De nieuwe minister heeft geen uitgebreide buitenlandse ervaring op zijn cv. Hij voerde als Kamerlid het woord over Financiën, Sociale Zaken en deed onderzoek naar het integratiebeleid. De voormalige bankier van ABN Amro staat aan het Binnenhof bekend als degelijk, onderkoeld en een tikje saai.

Echtgenote

De in Emmeloord geboren Blok was na negentien jaar in de landelijke politiek eigenlijk wel even klaar met het Binnenhof. Naar verluidt was er ook druk van zijn echtgenote om eens wat anders te gaan doen. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan, want na ruim vier maanden afwezigheid keert hij nu terug als minister op het prestigieuze ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een kleine twee weken geleden werd duidelijk dat Edith Schippers voor de baan bedankte. Ook het ervaren Kamerlid Han ten Broeke viel af. Een terugkeer van VVD-coryfee Jeanine Hennis als minister werd door insiders als te vroeg beoordeeld, sinds ze in oktober nog moest opstappen bij Defensie.