Nieuws/Binnenland
1747327
Binnenland

Adviesorgaan stelt evaluatie voor

’Is bijstand wel migratiebestendig?’

Somaliërs zitten onevenredig vaak in de bijstand.

Somaliërs zitten onevenredig vaak in de bijstand.

Den Haag - Het Nederlandse kabinet moet onderzoeken of het systeem van sociale zekerheid wel blijft werken, met grootschalige migratie in het verschiet voor de komende jaren. Daarvoor pleit de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken (ACVZ), die stelt dat er vooral moet worden ingezet op maatregelen in de regio, in een nieuw rapport.

Somaliërs zitten onevenredig vaak in de bijstand.

Somaliërs zitten onevenredig vaak in de bijstand.

Een van de adviezen in het rapport Op weg naar 2030 is om te onderzoeken „of het sociale zekerheidsstelsel voldoende migratiebestendig is”. Volgens Koos Richelle, voorzitter van de ACVZ, moet dat continu gebeuren omdat de bevolking hier erg bezorgd over is. „Je ziet dat sommige groepen onevenredig veel in de bijstand zitten, bijvoorbeeld Somaliërs.”

In het rapport staat dat er meer moet worden gedaan om de oorzaken voor asielstromen weg te nemen, want tot 2030 zal de wereldbevolking fors groeien, waarbij Afrika de helft van de groei voor zijn rekening neemt. Kampen moeten bijvoorbeeld meer zijn dan ’een dak, en in dit geval tent, boven je hoofd’, zegt Koos Richelle. Onderwijs is bijvoorbeeld belangrijk. „Als je alleen in het zand kunt spelen, dan wordt de neiging om door te trekken naar Europa alleen maar groter.”

Lees hier meer: ’Asielstroom stoppen een goedkope droom’