Nieuws
1747557
Nieuws

Van #metoo naar #wechange!

#MeToo heeft iets in beweging gezet: 2017 was het jaar waarin steeds meer vrouwen van zich durfden te laten horen en de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen weer hoog op de agenda kwam te staan. Maar inmiddels zijn we alweer een paar maanden verder. VROUW vroeg zich af: wordt het geen tijd om een andere koers te varen; niet langer te praten over het verleden, maar met opgeheven hoofd de toekomst tegemoet te treden?

Nu donderdag op Internationale Vrouwendag een nieuw 'vrouwenjaar' begint, is het tijd voor een nieuwe tactiek. Hoe komen we van praten (bewustwording) naar doen (verandering)? We vroegen het aan een leger sterke vrouwen.

Marieke ’t Hart - Hoofdredacteur VROUW

"Bijna de helft van de huwelijken eindigt in een scheiding, dus het is behoorlijk riskant om financieel afhankelijk te zijn van het salaris van je partner. Dat betekent niet dat iedere vrouw fulltime zou moeten werken, maar streef er in ieder geval naar om 1578 euro per maand (het minimumloon) te verdienen. Afhankelijk van je beroep, kan dat soms ook in drie dagen. Op haar beurt moet de overheid zorgen dat kinderopvang voor iedereen betaalbaar wordt. Ik ken veel voorbeelden van moeders die noodgedwongen een groot deel van hun salaris naar de crèche brengen. Dat hebben ze er voor over, omdat ze hun baan leuk vinden.

Maar als je het toch al niet zo naar je zin hebt op je werk, kan ik me voorstellen dat je dan liever thuisblijft. Natuurlijk is dat voor de overheid een forse investering, maar als kinderopvang betaalbaar wordt, komt er ook geld terug. Er zullen dan namelijk minder vrouwen aanspraak maken op uitkeringen en toeslagen."

Vreneli Stadelmaier - Loopbaancoach en schrijfster van het boek Yes, She’s Smart

"Stop met zeuren over het glazen plafond. Dat doen we al dertig jaar en het helpt niet. Mijn generatie kunnen we daarom als verloren beschouwen, maar we kunnen wel onze wijsheid overbrengen op de jonge garde. Opleidingen moeten vrouwelijke studenten leren wat de mannelijke spelregels zijn. Het bedrijfsleven is immers nog steeds een mannenwereld. Als je mee wilt doen, moet je het spel spelen. Vrouwen willen zich altijd aan de regels houden. Kijk naar het vrouwenvoetbal: de scheidsrechter heeft amper wat te doen.

Mannen maken daarentegen schwalbes en tackles. Dat noem ik de Halbe Zijlstra-regel: 'Je bent pas af als de scheids het ziet'. Het is dus niet erg om soms te bluffen, te overdrijven of jezelf te overschatten. Mannen denken bijvoorbeeld gewoon: 'Ik word ooit CEO van Shell'. Vrouwen denken: 'Zo'n toppositie kan ik toch nooit bereiken'. Als je jezelf niet succesvol voelt, word je het ook niet. Toevallig heeft Shell nu een vrouwelijke CEO..."

Meer reacties van sterke vrouwen lees je op VROUW.nl en in De Telegraaf van maandag.