Nieuws/Buitenland
1747783281
Buitenland

Gelokte Polen als beesten behandeld in Brits slavennetwerk

West Midlands - Het is misschien wel het grootste moderne slavernijnetwerk dat ooit in Groot-Brittannië is opgerold. Acht verdachten verhandelden vermoedelijk vierhonderd slachtoffers voor bedragen van niets en lieten hen hard voor zich werken. Slachtoffers blijken vooral daklozen, alcoholverslaafden of oud-criminelen te zijn.

De politie wist na drie jaar onderzoek de belangrijkste figuren in het netwerk op te pakken. Het gaat om drie vrouwen en vijf mannen uit Polen. De mensen wie ze strikten voor hun plannen en over lieten komen naar het Verenigd Koninkrijk, werden veel geld beloofd. Eenmaal in Engeland beland, werden ze opgesloten in vieze kamers en moesten ze voor nagenoeg niets keihard werken. Naar verluidt kregen ze een halve euro per gewerkte dag. Wie niet luisterde, kreeg klappen. Een van de vrouwen zou zelfs in naakte toestand met chemische jodium zijn overgoten.

Een van de slachtoffers zegt in een nachtmerrie te zijn geland. „Ik zou zeggen dat sommige daklozen hier in het Verenigd Koninkrijk beter leven dan ik heb gedaan, sinds ik hier ben gekomen.”

Voedsel dat de slachtoffers toegediend kregen, was veelal over datum. Ondertussen leefde de top van het mensenhandelnetwerk als koningen.