Nieuws/Binnenland
1747888833
Binnenland

Haagse bronnen: bijna alle contactberoepen vanaf volgende week dinsdag weer toegestaan

Den Haag - Het demissionaire kabinet laat de teugels van de lockdown ietsjes vieren. Behalve de middelbare scholen mogen ook de mbo’s weer deels open. Dat geldt ook voor alle zogeheten contactberoepen, zoals kappers, rijscholen en nagelstudio’s.

Bovendien gaat de leeftijd omhoog waarop jongeren in groepsverband op buitensportlocaties mogen sporten tot 27 jaar. Dat gaat dan bijvoorbeeld om een voetbal- of hockeyveld. De niet-essentiële winkels mogen open voor klanten met een afspraak. Dat melden bronnen bij het kabinet.

De versoepelingen gaan in per 3 maart, als het huidige pakket beperkingen is afgelopen. Van de versoepelingen voor contactberoepen is de prostitutie uitgezonderd. Beroepen zoals de kappers, schoonheidsspecialisten, masseurs, tatoeëerders, rij-instructeurs en accupuncturisten zouden wel weer aan de slag kunnen.

De avondklok zou overeind blijven tot in elk geval 15 maart, als de verkiezingen, die over drie dagen zijn uitgesmeerd, beginnen.

De scholen en mbo’s mogen weer open per maandag 1 maart, zolang ze de anderhalve meter maar kunnen garanderen. Hoe ze die ruimte invullen, is aan de scholen zelf. Gemiddeld zullen scholen voor leerlingen uitkomen op zo’n anderhalve dag fysiek les per week. Kunnen scholen voor hun lessen gebruikmaken van bijvoorbeeld een schouwburg, dan zijn er meer lesdagen mogelijk.

Dilemma

Dinsdagavond om zeven uur maken premier Rutte en coronaminister De Jonge de versoepelingen bekend tijdens een persconferentie. Daar zullen zij volgens ingewijden ook een dilemma schetsen. Aan de ene kant loopt het aantal besmettingen weer op, zo blijkt uit de weekcijfers van het RIVM. Aan de andere kant neemt de maatschappelijke druk toe om beperkingen los te laten, is het niet voor de economie, dan wel voor het algemene welzijn.

Jojo-beleid

Het kabinet studeert intussen op een manier om de ruimte voor versoepelingen eerlijk te verdelen. Dat wil zeggen: liever meerdere sectoren een beetje heropenen dan één sector helemaal open en de andere helemaal dicht. In dat licht hebben de bewindslieden die het meest bij de coronabestrijding zijn betrokken gesproken over het voorzichtig openen van de caféterrassen. Volgens een ingewijde is het daarvoor echter nog te vroeg, zeker omdat het kabinet zich heeft voorgenomen geen jojo-beleid te voeren door versoepelingen weer terug te draaien zodra de cijfers oplopen.