Nieuws/Binnenland
1748191316
Binnenland

NPO kritisch over plannen Slob

NPO-voorzitter Shula Rijxman.

NPO-voorzitter Shula Rijxman.

HILVERSUM - De NPO heeft zware kritiek op de plannen van minister Arie Slob (Media) voor de publieke omroep. Slob wil dat de publieke omroep op termijn reclamevrij wordt, ook online. Volgens NPO-voorzitter Shula Rijxman leiden de maatregelen tot forse bezuinigingen waarbij ingrijpen in de programmering onvermijdelijk wordt.

NPO-voorzitter Shula Rijxman.

NPO-voorzitter Shula Rijxman.

Als alternatief stellen de raad van bestuur van de NPO en de omroepen, vertegenwoordigd in het College van Omroepen (CvO), andere maatregelen voor. Ze doen dat in een brief aan Slob. Zo zou kinderprogrammering op televisie en online wel volledig reclamevrij gemaakt kunnen worden. Ook zou online reclame waarbij gebruik wordt gemaakt van persoonlijke data van het publiek kunnen worden verboden. Dat voorstel sluit aan bij de bezorgdheid van Slob over de manier waarop online reclame werkt, en de risico’s voor de privacy.

„Wij beschouwen bovenstaande maatregelen als eerste stap in de richting van vermindering van de hoeveelheid reclame op de publieke kanalen. Graag werken wij samen met u -aan de hand van reeds door ons verzamelde gegevens, analyses en opties- mogelijke vervolgstappen uit die recht doen aan uw visie, maar die ook de verwachte terugloop van reclame-inkomsten en daarmee de negatieve effecten op de programmering kunnen tegengaan”, aldus de briefschrijvers.

De partijen zeggen van de Ster te hebben begrepen dat deze heeft besloten per 1 januari volgend jaar reclameruimte uitsluitend te exploiteren zonder gebruik van persoonlijke data van consumenten. De Ster brengt reclamezendtijd voor de omroepen aan de man.

De Raad voor Cultuur uitte donderdag ook al kritiek op de plannen, maar de minister zegt eraan vast te houden.