Nieuws/Buitenland
174848376
Buitenland

Vrijwilligers gezocht voor bizon klopjacht Grand Canyon: 45.000 aanmeldingen

Niet de bizons van het verhaal.

Niet de bizons van het verhaal.

Arizona - De bizons in het nationaal park Grand Canyon in de Amerikaanse staat Arizona veroorzaken al jaren overlast voor de natuur. Daarom grijpt de overheid in. Aan twaalf getrainde schutters de eer om hier wat aan te doen, daar waar 45.000 jagers zich hadden aangemeld.

Niet de bizons van het verhaal.

Niet de bizons van het verhaal.

Het aantal bizons is de laatste jaren ontzettend toegenomen, vooral aan de noordkant van de kloof. Er werden tussen de 300 en 500 dieren geteld, de National Park Service (NPS) wil dat aantal laten zakken tot onder de 200. In het verleden werden al 90 bizons gevangen en verplaatst, maar de overgebleven dieren blijven veel schade aanrichten aan de waterlopen, de vegetatie en archeologisch waardevolle plekken. Daarom werd een inschrijving geopend om 12 getrainde schutters te kiezen die elk één bizon mogen afmaken. Jagen in het park is normaal gesproken verboden. De schutters mogen de karkassen niet meenemen naar huis.

Loterij

Alle Amerikanen ouder dan 18 jaar, zonder strafblad, konden zich gedurende 48 uur inschrijven. De kandidaten moeten wel een eigen wapen hebben én kunnen aantonen dat ze ermee kunnen omgaan. De zoektocht kan een aantal dagen duren en de weersomstandigheden kunnen extreem zijn, met eventueel sneeuw op het ruwe terrein. Op 17 mei weten de kandidaten wie er aan de slag mag.

Het nationale park had de grote belangstelling wel verwacht. Van de 45.000 kandidaten worden uiteindelijk 25 mensen ingeloot. Na een test blijven 12 mensen over, die onder begeleiding van professionals in september de natuur zullen intrekken.

Ooit waren er tussen de 30 en 60 miljoen bizons te tellen op de uitgestrekte vlakten van Noord-Amerika. Na de aankomst van de Europeanen stierven de bizons bijna uit, op het einde van de 19e eeuw waren er nog maar 400 over. Nu leven er ongeveer 30.000 in de Verenigde Staten.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo