Nieuws/Binnenland
1749003913
Binnenland

Frankrijk en EU helpen Nederland bij evacuatie uit China

Den Haag - Frankrijk gaat Nederland mogelijk helpen met het evacueren van landgenoten uit de Chinese stad Wuhan vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Deze optie heeft minister Blok (Buitenlandse Zaken) dinsdagochtend besproken met zijn Franse ambtgenoot Le Drian. De Franse regering heeft het initiatief genomen om met andere landen tot een gezamenlijke evacuatie te komen. „We staan voor dezelfde uitdaging”, zei Blok na het overleg. „Dan ligt het voor de hand dat je kijkt of je bij de evacuatie samen kunt optrekken.”

De twintig Nederlanders van wie bekend is dat ze zich in Wuhan bevinden, moeten bij terugkeer eerst twee weken in quarantaine, mogelijk in Frankrijk. Blok benadrukt dat een definitief besluit over de evacuatie nog niet is genomen. „Deze week willen we de knoop doorhakken.”

Op verzoek van Frankrijk gaat de Europese Commissie de evacuatie van EU-burgers uit China coördineren. Brussel is al in contact met verschillende lidstaten om af te stemmen hoeveel landgenoten terug naar huis willen. Eurocommissaris Lenarčič (Crisismanagement) is met Parijs in contact om ’de operationele details’ te bespreken.

Reisverbod

Wuhan is de hoofdstad van de provincie Hubei, bron van de virusuitbraak. In de provincie geldt een reisverbod om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. De Chinese autoriteiten hebben landen als Frankrijk toestemming gegeven burgers onder voorwaarden te evacueren.

De Franse buitenlandminister Le Drian is in Den Haag om de ambassadeursconferentie te openen, de jaarlijkse terugkeerweek voor Nederlandse diplomaten in het buitenland.

De Fransman spreekt met Blok ook over de door Frankrijk geleide maritieme missie naar de Straat van Hormuz. Vandaag vertrekt marinefregat Zr.Ms. De Ruyter naar de zeestraat tussen Iran en de Emiraten. De missie moet bijdragen aan een veilige doorvaart voor de koopvaardij.