Nieuws/Binnenland
1749591619
Binnenland

’Marokkaanse vreemdelingen die wachten op uitzetting mogen niet vastgezet’

AMSTERDAM - Door een uitspraak van de Raad van State wordt het nog lastiger om ongewenste vreemdelingen uit Marokko het land uit te zetten. De hoogste rechtsprekende instantie oordeelde vrijdag dat er een streep moet door vreemdelingenbewaring voor Marokkanen, doordat het thuisland in de praktijk nauwelijks meewerkt aan het terugnemen van onderdanen.

Drie Marokkaanse vreemdelingen hadden hoger beroep ingediend tegen het besluit van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (J&V) om hen tot hun uitzetting in bewaring te stellen. De Raad van State stelde de personen in het gelijk, doordat het thuisland geen reispapieren afgeeft. Om die reden is er geen uitzicht op terugkeer, waardoor de basis voor de vreemdelingenbewaring wegvalt.

Marokko heeft in heel 2020 geen enkele zogenoemde laissez-passer uitgegeven, zag de Raad van State. Wanneer in 2019 voor het laatst iemand vanuit bewaring met een dergelijk paspoort is uitgezet naar Marokko, is onduidelijk. Ook weet de staatssecretaris niet wanneer de situatie verandert. Daarmee wordt er volgens het oordeel van de Raad van State niet voldaan aan de voorwaarde van zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn.

Met die uitspraak kan het drietal, dat in hoger beroep ging, niet langer worden vastgehouden. Hun bewaring wordt dan ook per direct opgeheven.

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat er nog „circa tachtig vreemdelingen met de Marokkaanse nationaliteit in vreemdelingenbewaring zitten.” Het ministerie van J&V zoekt uit wat de uitspraak betekent voor deze mensen en voor hun uitzetting.

Op vrije voeten

Waar de drie vreemdelingen naartoe gaan nu zij niet meer in detentie worden gehouden, is onduidelijk. De J&V-woordvoerder zegt dat zij „vrij zijn, ze mogen zelf weten waar ze heen gaan.”

De Nederlandse overheid zit al langer in zijn maag met asielzoekers uit Marokko. De vreemdelingen maken namelijk vrijwel geen kans op asiel, maar zijn naar verhouding vaak betrokken bij overlast in en rond asielzoekerscentra. Doordat detentie nu niet is toegestaan, wordt het voor de vreemdelingen nog makkelijker om de illegaliteit in te verdwijnen.

Verblijfsrecht

Vluchtelingenwerk kent de individuele zaken niet, maar in het algemeen kiest „een deel om te vertrekken naar het land van herkomst of een ander land en een deel komt in de daklozenopvang terecht”, aldus een woordvoerder. „Mensen hebben geen verblijfsrecht in Nederland, er wordt van hen verwacht dat ze vertrekken.”

Vluchtelingenwerk zegt dat er al vaker geprobeerd is onderzoek te doen naar waar mensen heen gaan, maar omdat ze vaak in de illegaliteit belanden, is dat lastig.