Nieuws/Binnenland
1749910707
Binnenland

Meer dan 600 coronapatiënten in ziekenhuizen, hoogste aantal sinds half juni

Verplegend personeel bij een coronapatient op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis.

Verplegend personeel bij een coronapatient op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis.

Amsterdam - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 616, het hoogste aantal sinds half juni. Het gaat om een toename van 39 patiënten vergeleken met maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met twee weken geleden gaat het om een verdrievoudiging. Toen lagen er 204 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

Verplegend personeel bij een coronapatient op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis.

Verplegend personeel bij een coronapatient op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 457 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 20 meer dan maandag. Op de ic’s liggen in totaal 159 ernstig zieke coronapatiënten, 19 meer dan de voorgaande dag.

Op de verpleegafdelingen kwamen in de afgelopen 24 uur 100 nieuwe coronapatiënten binnen, de grootste toename in twee maanden. Op de ic’s werden 17 mensen binnengebracht.

Op maandag zijn twee coronapatiënten overgebracht naar ziekenhuizen in een andere regio, meldde het LCPS dinsdag. Het zijn de eerste „bovenregionale verplaatsingen” sinds half juni. Spreiding moet de druk op de zorg gelijkmatig verdelen en voorkomen dat de zorg vastloopt. Het LCPS begon daar in april vorig jaar mee, tijdens de eerste golf, en hervatte het bij de tweede golf in september vorig jaar. In totaal zijn meer dan 4000 coronapatiënten zo verspreid over het land.

Premier Mark Rutte verwacht dat de druk op de ziekenhuizen volgende week stopt met stijgen. Dat komt doordat het aantal positieve coronatests sinds vorige week daalt. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), sprak eerder de verwachting uit dat het totale aantal opgenomen coronapatiënten oploopt tot ongeveer 800. Dat is nog altijd ongeveer de helft van het aantal opgenomen coronapatiënten eind mei. Een maand daarvoor waren het er zelfs meer dan drie keer zoveel.

Intussen worden wel weer nadere maatregelen genomen om de druk op de ziekenhuizen te spreiden. Om deze spreiding over het land te verwezenlijken wordt het PECC (Patient Evacuation Coordination Center) weer geactiveerd tijdens kantooruren, aldus het LCPS, nadat het de afgelopen periode op piketbasis beschikbaar was. Vanuit Zeist worden patiëntverplaatsingen centraal gecoördineerd. De extra druk wordt volgens het LCPS versterkt door de vakantieperiode, waardoor er relatief minder capaciteit voorhanden is.niet nodig

4000 nieuwe coronagevallen

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn iets meer dan 4000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is een fractie hoger dan het aantal op maandag.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg 4042 meldingen van positieve tests. Vorige week dinsdag waren er bijna 6800 nieuwe gevallen en de dinsdag ervoor ruim 7800.

Amsterdam telde de meeste positieve tests. In de hoofdstad kregen 292 inwoners te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. Dat is het laagste aantal voor de stad in drie weken tijd. Rotterdam telde 214 nieuwe gevallen, Den Haag 127, Utrecht 90 en Tilburg 75.

In twintig gemeenten was er geen enkele positieve test. Dat is het hoogste aantal sinds 9 juli.

Het aantal sterfgevallen steeg met drie. Het gaat om inwoners van Den Helder, Losser en Leusden. Dat wil niet zeggen dat deze mensen de afgelopen dag zijn overleden aan het virus. Wanneer een coronapatiënt sterft, kan het een tijdje duren voor dit is geregistreerd.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna 1,5 jaar geleden, zijn 1,85 miljoen Nederlanders positief getest. Van meer dan 17.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.