Nieuws/Binnenland
1749957
Binnenland

Oxfam verzweeg informatie seksschandaal Haïti voor Rekenkamer

Den Haag - Hulporganisatie Oxfam heeft delen van het seksschandaal op Haïti verzwegen voor de Algemene Rekenkamer. Dat schrijft het controle-orgaan in een brief aan de Tweede Kamer.

De Rekenkamer heeft in 2012 onderzoek gedaan naar de besteding van hulpgelden voor de slachtoffers van aardbeving op Haïti. Op basis van de beschikbare gegevens kon de Rekenkamer geen fraude vaststelen. Naar nu blijkt, hadden de onderzoekers destijds echter niet de volledige informatie ter beschikking, vooral over de rol van de landendirecteur bij het organiseren van seksfeesten met prostituees. „Hierdoor zijn we niet in de gelegenheid gesteld de werkelijke situatie te beoordelen.”

Wantoestanden

Dinsdag debatteert de Kamer met minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) over seksueel wangedrag bij noodhulporganisaties. Het zal grotendeels gaan over de vraag waarom het ministerie van Buitenlandse Zaken niet heeft gehandeld toen ze in april 2012 op de hoogte werd gesteld van de wantoestanden bij het Britse Oxfam. Het Nederlandse Oxfam Novib droeg 8 miljoen euro bij aan het project van de Britse tak. In totaal werd uit Nederland ruim 41,7 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor noodhulp na de aardbeving, als aanvulling op inzameling bij donateurs van 71 miljoen euro.

Tegelijk met het ministerie kreeg de Rekenkamer op eigen verzoek ook een rapport over de wantoestanden bij Oxfam. „Dit rapport bevestigde ons beeld dat er misdragingen in Haïti hebben plaatsgevonden, dat Oxfam GB daar onderzoek naar had uitgevoerd, indertijd reeds disciplinaire maatregelen had getroffen en een persbericht daarover had verstuurd.” Ook kreeg de Rekenkamer een accountantsrapport van Oxfam GB. Op grond daarvan werd de conclusie getrokken dat er in elk geval geen fraude met hulpgelden had plaatsgevonden.

De Rekenkamer was destijds ingeschakeld om inzicht te krijgen in de verantwoording over besteding van hulpgeld. „Achteraf moeten we vaststellen dat we dat op één onderdeel, namelijk de misdragingen, niet voldoende hebben kunnen waarmaken.”

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee was overigens als toenmalig campagnedirecteur van Oxfam Novib geïnformeerd over wantoestanden bij de Britse zusterclub. Het is opvallend dat GL zich in de Kamer nog niet heeft uitgelaten over het seksschandaal bij Oxfam.

Hulporganisatie Oxfam heeft maandagavond in een reactie laten weten dat de Rekenkamer wel is geïnformeerd. „Alles wat Oxfam Novib toen wist, is gedeeld met de Rekenkamer en het ministerie van Buitenlandse Zaken in 2012.”