Nieuws/Buitenland
1751320925
Buitenland

100.000 klachten seksueel misbruik scouting VS: ’Perfecte plek pedofielen’

Boy Scouts bij een mars in Californië.

Boy Scouts bij een mars in Californië.

WASHINGTON - Ongeveer 95.000 personen hebben sinds februari verklaard dat zij seksueel zijn misbruikt bij de Boy Scouts in de Verenigde Staten. Het cijfer is afkomstig van het schadevergoedingsfonds dat in verband met het misbruikschandaal in het leven is geroepen. Maandagavond plaatselijke tijd was de deadline om via het fonds compensatie aan te vragen.

Boy Scouts bij een mars in Californië.

Boy Scouts bij een mars in Californië.

”95.000 klachten zijn ingediend”, stelt Paul Moses, een advocaat die optreedt namens meerdere slachtoffers. Dat cijfer overtreft het aantal klachten over seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk. „Voor zover wij weten, zijn er wereldwijd 11.000 klachten over de katholieke kerk”, aldus Andrew van Arsdale, ook een advocaat die misbruikslachtoffers bijstaat.

Eed

„Het is met afstand het grootste misbruikschandaal in de Verenigde Staten”, aldus advocaat Moses. Volgens hem is de scouting lange tijd „een perfecte petrischaal” geweest voor pedofielen. „Jongetjes leggen een eed van trouw af en zijn weg van hun ouders, in de wildernis.”

„Wij zijn ontzet over het aantal mensen dat heeft geleden onder het misbruik dat heeft plaatsgevonden bij de Scouts en geraakt door de moed van hen die het stilzwijgen hebben doorbroken”, stelt Boy Scouts of America (BSA) in een verklaring, zonder het totale aantal klachten te bevestigen.

„We hadden vrijwillig een gemakkelijk toegankelijke procedure geopend om slachtoffers te helpen compensatie te claimen. Hun reacties zijn hartverscheurend en het spijt ons oprecht”, voegt de organisatie toe. Boy Scouts of America is opgericht in 1910 en telt ongeveer 2,2 miljoen leden tussen de 5 en 21 jaar oud.