Nieuws/Binnenland
1751855
Binnenland

Werknemers zijn op

Amsterdam - Het tekort aan arbeidskrachten wordt met de dag groter. Bedrijven die goed zijn voor bijna 13 procent van de Nederlandse economie worden belemmerd in hun groei, omdat er geen personeel is om aan de vraag te voldoen.

Halverwege 2017 werd nog ’slechts’ 7 procent van onze economie geremd in haar groei door personeelstekorten.

„In bijna alle sectoren zijn vacatures lastiger in te vullen”, zegt Nic Vrieselaar, econoom bij de Rabobank, in een toelichting op de cijfers die hij op verzoek van deze krant heeft geanalyseerd. Alleen in de branche cultuur, sport en recreatie is de krapte sinds het tweede kwartaal van 2017 iets afgenomen. In veel andere sectoren is het aandeel bedrijven met tekorten sindsdien verdubbeld, of nog erger.

Het aantal moeilijk vervulbare vacatures nadert intussen met rasse schreden het record van 2008, blijkt uit cijfers van het UWV. „Door de aantrekkende economie zal het aantal moeilijk vervulbare vacatures toenemen”, zegt arbeidsmarktdeskundige Rob Witjes van de uitkeringsinstantie. Zelfs voor ongeschoold werk, zoals heftruckchauffeurs, zijn nauwelijks nog mensen te vinden, blijkt uit cijfers van de uitzendbranche.

Lees hier verder: Personeelstekort raakt ook u