Nieuws/Buitenland
1753004169
Buitenland

Britse gezondheidsminister Hancock stapt op na zoen met medewerkster

LONDEN - De Britse minister van Gezondheid Matt Hancock stapt op vanwege een rel rond het breken van de coronaregels. Op foto’s was te zien hoe de getrouwde Hancock zoent met een adviseur, terwijl zij niet tot zijn huishouden behoort. Ook zou hij haar zelf hebben aangesteld als topadviseur, maar het was niet bekend dat zij een affaire met elkaar hadden.

Downing Street, het kantoor van premier Boris Johnson, maakte het opstappen bekend. Johnson kwam al onder toenemende druk te staan vanwege de affaire van zijn minister van Volksgezondheid. Hancock heeft toegegeven dat hij de coronarichtlijnen van zijn eigen ministerie heeft gebroken door een medewerkster te kussen en dat zorgt voor grote verontwaardiging bij de Britten.

De getrouwde Hancock ging door het stof nadat zijn affaire was uitgelekt via tabloid The Sun, dat foto’s publiceerde van het zoenende duo. Hij zei veel spijt te hebben en vroeg om privacy voor zijn gezin. Premier Johnson liet vervolgens weten dat de zaak daarmee is afgegaan, maar Hancock maakte zaterdag toch bekend er de brui aan te geven. „We zijn het aan de burgers, die zoveel opofferingen hebben gebracht tijdens de pandemie, verplicht om eerlijk te zijn als we een fout hebben begaan, zoals ik nu heb gedaan”, schreef Hancock in een brief aan de premier.

Johnson zei in een eerste reactie dat het hem speet dat Hancock is opgestapt. „Je kan enorm trots zijn op wat je hebt bereikt. Ik ben dankbaar voor de steun en ik geloof dat jouw bijdrage nog lang niet voorbij is.”

Hancock zei vorig jaar nog dat het terecht was dat een belangrijke adviseur die zijn minnares thuis had uitgenodigd opstapte. De minister zei toen dat de coronaregels „voor iedereen gelden” en „bloedserieus” genomen moeten worden. Hancock concludeerde dat de wetenschapper na een dergelijke overtreding uiteraard niet meer verder kon in zijn oude rol als topadviseur.

De zaak ligt extra gevoelig omdat de minister een van de gezichten is van het Britse coronabeleid. Toch hield hij geen afstand van iemand die niet tot zijn huishouden behoort, zoals was voorgeschreven door de overheid. Dat gaat volgens critici ten koste van de geloofwaardigheid van de regering.

De oppositie heeft het vertrek van Hancock al geëist en zaterdag kreeg hij ook in de ochtendkranten de volle laag. „Hoe kan hij nog doorgaan?”, schrijft de Daily Mail op de voorpagina. „Een bedrieger en een leugenaar. En dus steunt de premier hem”, sneert de Daily Mirror.

Gedragscode

Oppositiepartij Labour vermoedt ook dat Hancock zich niet heeft gehouden aan de gedragscode voor ministers. Parlementariër Angela Rayner concludeerde dat de minister kennelijk heeft nagelaten te melden dat hij een relatie had met iemand die hij persoonlijk had aangesteld als topadviseur.

Ook een actiegroep van nabestaanden van overleden coronapatiënten mengde zich in de discussie. ’Covid-19 Bereaved Families for Justice’ noemde het volgens Sky News een „klap in het gezicht” dat premier Johnson weigerde zijn minister te ontslaan.

De voormalige minister van Financiën Sajid Javid is aangesteld als vervanger van Hancock. Javid stapte vorig jaar op na een botsing met Johnson over het ontslaan van adviseurs. Daarna keerde Javid zich ook nog tegen de omstreden brexitwet van de premier, die uiteindelijk alsnog werd aangenomen.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop