Nieuws/Binnenland
1753068994
Binnenland

Gezochte Museumplein-relschoppers hebben zich gemeld bij politie

Amsterdam - Vier verdachten die betrokken zouden zijn geweest bij de uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein in Amsterdam op 17 januari, hebben zich gemeld bij de politie. Drie van hen zijn inmiddels aangehouden, de vierde verdachte zal zich later woensdag op het politiebureau melden, aldus de politie.

In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werden dinsdagavond foto’s van de verdachten getoond en dat leverde 32 tips op. Een van hen, een 29-jarige inwoner van Houten, meldde zich dinsdagavond. De twee andere al aangehouden verdachten zijn een 28-jarige man uit Arnhem en een 31-jarige man uit Purmerend. Zij zitten vast en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Dinsdag zijn al tien andere verdachten voorgeleid. De verdachten die zijn voorgeleid zijn allen mannen en variëren in leeftijd tussen 21 en 54 jaar. Ze zijn afkomstig uit Medemblik, Ridderkerk, Schiedam, Hoofddorp, Wageningen, Breukelen, Rijswijk, Den Haag en twee uit Amsterdam. Ze worden ervan verdacht onder meer stenen te hebben gegooid richting de politie. Naast openlijke geweldpleging worden ze ervan verdacht het bevel van de politie om zich te verwijderen te hebben genegeerd. Ze zitten voor een periode van twee weken vast en zijn gedagvaard voor snelrechtzittingen op 1 en 4 februari, meldt het Openbaar Ministerie (OM).