Nieuws/Binnenland
1753460201
Binnenland

40.000 nieuwe positieve testen, aantal coronapatiënten in ziekenhuizen ongeveer gelijk

ZEIST -

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 40.133 positieve coronatests geregistreerd. Maar het werkelijke aantal nieuwe gevallen ligt vermoedelijk nog hoger, want het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had de afgelopen dagen een achterstand. De systemen konden niet alle positieve testuitslagen doorgeven, omdat het er te veel zijn.

Het zevendaags gemiddelde ligt zaterdag op 79.165 positieve testen

Rotterdam telde in de afgelopen dag 1925 geregistreerde positieve tests, Den Haag 1645 en Amsterdam 1445. Daarna volgen Tilburg (871) en Eindhoven (770).

Het afgelopen etmaal werden er tien sterfgevallen doorgegeven. Dat zijn er meer dan vrijdag toen er vijf gevallen werden geregistreerd. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Bovendien kan het werkelijke aantal sterfgevallen hoger zijn, omdat het niet verplicht is om te melden dat een coronapatiënt is overleden door de infectie.

Ziekenhuiscijfers

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal ongeveer gelijk gebleven. Er worden momenteel 1363 coronapatiënten verzorgd. Dat zijn er 3 minder dan vrijdag, zo valt op te maken uit de cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS)

Wel steeg het aantal zieke coronapatiënten op de intensivecareafdelingen het afgelopen etmaal. Daar liggen nu 229 patiënten, 15 meer dan vrijdag toen er 214 ernstig zieke coronapatiënten op de ic lagen.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal opgenomen coronapatiënten af met 18. Medewerkers zorgen daar nu voor 1134 patiënten met corona.

Zaterdag zijn 189 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen, 3 meer dan gisteren. Van deze nieuwe Covid-patiënten zijn er 9 opgenomen op de ic’s en 180 op de verpleegafdelingen. Het gemiddeld aantal nieuwe opnames is de afgelopen week gestegen op zowel de verpleegafdelingen als de ic’s, aldus het LCPS.

Om de druk op de ziekenhuizen zoveel mogelijk te spreiden, kunnen coronapatiënten over verschillende regio’s worden verdeeld. Zaterdag werden er zes patiënten verplaatst naar een andere regio.