Nieuws/Buitenland
1753850542
Buitenland

Avondklok ingevoerd

Explosieve groei corona: Bouterse draait versoepelingen terug

PARAMARIBO - In een verklaring waar het hele land naar uitkeek heeft president Desi Bouterse aangekondigd weer een avondklok in te voeren. Dit omdat Suriname wordt geconfronteerd met een snelle stijging van het aantal coronapatiënten. De partiële lockdown zal vanaf dinsdag 2 juni in heel Suriname gelden vanaf 18.00 uur tot 06.00 uur.

Ook worden samenscholingen teruggebracht naar maximaal vijf personen. Eerder aangekondigde versoepelingen worden per direct teruggedraaid. Het binnenlandse vliegverkeer wordt stilgelegd, scholen en créches blijven gesloten en casino’s en horeca zullen de deuren weer moeten sluiten. De afgelopen 24 uur steeg het aantal actieve besmettingen naar 34. Het teller van het totaal aantal besmette personen staat nu op 44. De lokale autoriteiten hebben code rood afgekondigd wat betekent dat er sprake is van verspreiding binnen de gemeenschap met onbekende bron.

Bouterse, die zelf meerdere malen de corona-maatregelen aan zijn laars lapte, zei in zijn verklaring dat de snelle toename van besmettingen hem zorgen baart. „Terwijl wij ons allen opmaakten voor de formele uitslag van de verkiezingen worden wij geconfronteerd met nieuwe gevallen van COVID-19. Waar wij voor waarschuwden, lijkt nu te gebeuren. Op dit moment wordt een explosief groeiend aantal personen positief getest op het virus. Dit baart ons zeer grote zorgen. We zien ons binnen de afgelopen 24 uur geconfronteerd met clusters van besmettingen in Paramaribo en lokale verspreiding van besmettingen in Albina en omgeving.”

Over wat de directe gevolgen zijn voor het openbaar maken van de verkiezingsuitslag waar Suriname inmiddels al een week opwacht, geeft Bouterse geen duidelijkheid. Zondag werd de verwerking van de laatste verkiezingsresultaten in Suriname al stopgezet in verband met de verslechterde situatie rond het coronavirus. Volgens de voorzitter van het hoofdstembureau Mike Nerkust was dat nodig omdat een besmet persoon afgelopen week enkele dagen in de sporthal aanwezig was.

Sinds afgelopen vrijdag staat de teller van het aantal getelde en verwerkte stembureaus op 99,5%. Wat de reden is waarom de laatste drie stembureaus van Paramaribo niet worden verwerkt en de uitslag niet wordt gepubliceerd is onduidelijk. Al dagenlang gonst het in Suriname van geruchten over mogelijke fraude vanuit de NDP, de politieke partij van Bouterse, om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden. De NDP heeft een officieel verzoek tot hertelling van de stembureaus in Paramaribo ingediend bij het Onafhankelijk Kiesbureau.

Afgelopen zaterdag ondertekenden de oppositiepartijen onder leiding van Chan Santokhi van de VHP al een regeerakkoord.