Nieuws/Binnenland
1754302
Binnenland

Kaag in gesprek met VS over heffingen staal

Den Haag - Nederland gaat op hoog diplomatiek niveau het gesprek aan met de Verenigde Staten over de plannen van president Trump om heffingen in te voeren op buitenlandse staal en aluminium.

Dat zei minister Kaag (Buitenlandse Handel) dinsdag in de Tweede Kamer. Ze zal met haar Amerikaanse evenknie telefonisch contact hebben over over de voorgenomen heffingen. Ze wees er ook op dat intussen in Europees verband wordt gekeken naar mogelijke vergeldingsmaatregelen. Bovendien sluit de minister niet uit dat wordt besproken of Amerika geen uitzonderingen wil maken op de heffingen.

„Wij zijn tegen protectionisme”, benadrukt ze. Wel zegt ze te begrijpen dat Trump maatregelen wil nemen tegen oneerlijke staalhandel in de wereld, waar de president met name zal hebben gedoeld op China, „maar met deze maatregelen straft hij de verkeerde.”

In Nederland dreigt met name staalbedrijf Tata Steel de dupe te worden van de Amerikaanse heffingen, waardoor volgens Kaag ook Nederlandse banen op het spel staan. „We moeten niet het kind van de rekening worden.”