Nieuws/Binnenland
1754554
Binnenland

Amsterdamse partijen: stop Jodenhaat

AMSTERDAM - Vrijwel alle politieke partijen in Amsterdam ondertekenen vanavond een Joods akkoord. Daarin is opgenomen dat de partijen zich gaan inzetten voor het harder optreden na aanvallen tegen de Joodse gemeenschap. Volgens de partijen moet een halt worden toegeroepen aan de steeds verder groeiende Jodenhaat.

D66, VVD, SP, GroenLinks, PvdA, Forum voor Democratie, CDA, SGP, PvdD, CU, Partij van de Ouderen en 50Plus hebben zich achter het akkoord geschaard. „Alleen van DENK hebben we nog geen reactie gehad. Bij1 heeft aangegeven niet mee te ondertekenen”, aldus een van de organisatoren. In het akkoord is ook een nieuwe definitie van antisemitisme opgenomen, zodat Amsterdam dezelfde beschrijving van antisemitisme hanteert als bijvoorbeeld het Europees Parlement. „We steunen dit initiatief van harte”, zegt directeur Hanna Luden van het CIDI.

Al eerder werd bekend dat Joodse organisaties, waaronder het CIDI, een toename van antisemitische uitingen en gedragingen constateren. Onlangs werd het restaurant HaCarmel voor de derde keer in korte tijd belaagd. „Hiermee geven de partijen aan dat zij zich inzetten voor een beter klimaat voor Joodse inwoners”, zegt de organisator.

VVD-kandidaatraadslid Paul Slettenhaar maakte zich afgelopen maanden ook hard voor de zaak. „Het is van belang dat we nu extra geld gaan vrijmaken voor het garanderen van de veiligheid van deze mensen, nu deze gemeenschap kwetsbaar is geworden door gerichte aanvallen en dreigingen. Dit is een eerste stap.”

Paul Slettenhaar

Paul Slettenhaar