Nieuws/Buitenland
1754582
Buitenland

VN: onderzoek luchtaanvallen Syrië

GENÈVE - De Verenigde Naties hebben Rusland en de door de VS geleide internationale coalitie opgeroepen de door hen uitgevoerde luchtaanvallen te onderzoeken op schendingen van het humanitair recht.

In een dinsdag verschenen rapport stelt een onderzoekscommissie van de VN dat alle strijdende partijen te weinig doen om burgers te beschermen en zich mogelijk schuldig maken aan oorlogsmisdaden.

Zo zou de internationale coalitie bij de strijd rond Raqqa tegen IS onvoldoende voorzorgsmaatregelen hebben genomen om de burgerbevolking en civiele doelen te ontzien. Door een luchtaanval op een school op 21 maart 2017 zouden minstens 150 burgers die daar hun toevlucht hadden genomen zijn omgekomen. Onder hen waren veel vrouwen en kinderen. Bewijzen dat IS-strijders zich in de school verschuilden, heeft de commissie niet kunnen vinden.

Oorlogsrecht

De Russische luchtmacht voerde op 13 november 2017 aanvallen uit op een dichtbevolkt gebied in de buurt van Aleppo, waarbij onder meer een markt, winkels en een restaurant werden getroffen. Zeker 84 burgers kwamen om en 150 raakten gewond. „Dit hele conflict wordt gekarakteriseerd door een totaal negeren van het oorlogsrecht. Alle partijen moeten onmiddellijk stoppen met belegeringen, humanitaire hulp toelaten en stoppen met strategieën die vooral burgers treffen”, aldus commissielid Hanny Megally.