Nieuws/Buitenland
1756040
Buitenland

’Het is politieke satire’

Lerares betrapt als presentatrice racistische podcast

Dayana Volitich

Dayana Volitich

MIAMI - Dayana Volitich, een lerares maatschappijleer uit Florida, is flink door de mand gevallen. Ze blijkt namelijk achter een racistisch, antisemitisch en extreemrechtse podcast en twitteraccount te zitten. Zelf verklaart ze tegenover CNN dat het slechts gaat om ’politieke satire’.

Dayana Volitich

Dayana Volitich

De docente (25) van de Crystal River Middel School zegt ook dat zowel de podcast als de Twitteraccount een ’hobby’ waren. Bovendien was ze daarin ’niet racistisch’ en heeft ze haar persoonlijke opvattingen ’nooit kenbaar gemaakt in de klas’.

In een van de afleveringen van de podcast, genaamd Unapologetic, schept Tiana Dalichov (haar naam in de podcast) op dat ze haar leerlingen van haar opvattingen overtuigt om zo de invloed van ’links’ terug te dringen. Op momenten dat er iemand in de les aanwezig is om haar te observeren, gedraagt ze zich anders. Haar leerlingen weten dat, meent Volitich.

Horrorislam

Op Twitter ging ze nog een stapje verder, weet Huffington Post. Hier had ze het over de ’horror van de islam’, een verschil in IQ tussen rassen en ’de superioriteit van blanken’. Het account in inmiddels verwijderd, net als de podcast.

Toch kost haar ’politieke satire’ de kop, want ze is door de school op non-actief gesteld. Er is bovendien een onderzoek ingesteld door het bestuur.