Nieuws/Binnenland
1756088
Binnenland

Luchtalarm ging niet af door ruzie op de Balkan

Dat er maandag in delen van Nederland om 12.00 uur geen sirenes afgingen, heeft te maken met de problemen met digitale klokken die onlangs aan het licht kwamen. Dinsdag werd duidelijk dat dit een gevolg is van gedoe tussen Kosovo en Servië, die via het stroomnet een conflict uitvechten.

Veel digitale klokken blijken al sinds half januari tot wel zes minuten achter te lopen. De oorzaak hiervan werd vandaag bekend: het gaat om een conflict tussen Kosovo en Servië, die elkaar onder druk zetten door hun afgesproken hoeveelheid stroom sinds half januari niet te leveren.

Dat zorgt voor „een piepkleine dip” in het net. Het blijkt dat veel huishoudelijke klokken op bijvoorbeeld ovens en wekkers die op netstroom werken daar gevoelig voor zijn en gaan achterlopen.

Te langzaam werkende digitale klokken hadden onder andere tot gevolg dat het luchtalarm maandag niet afging. Dat meldt het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV), dat het luchtalarm beheert, dinsdagmiddag op Twitter.

Het bedrijf werkt hard aan herstel, aldus IFV op Twitter, zodat de WAS-palen de volgende maand gewoon weer door gemeentes in alle veiligheidsregio’s loeien.