Nieuws/Binnenland
1756529522
Binnenland

Subsidiepotje nieuwe elektrische auto is al leeg

De elektrische Mini

De elektrische Mini

DEN HAAG - Het potje van 10 miljoen euro waaruit particulieren sinds deze maand een subsidie kunnen aanvragen als ze een nieuwe elektrische auto willen kopen, is al leeg. Voor een gebruikte elektrische auto is nog wel geld beschikbaar.

De elektrische Mini

De elektrische Mini

Sinds 1 juli konden particulieren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) terecht voor een bijdrage van 4000 euro. Het liep direct storm. Een dag later was al bijna de helft van het beschikbare bedrag aan subsidie aangevraagd. Particulieren die nu nog aankloppen worden doorgeschoven naar volgend jaar. Het indienen van aanvragen blijft wel mogelijk, aldus de RVO.

Het kabinet wil mensen met de subsidie stimuleren om over te stappen op elektrisch rijden. Dat is minder vervuilend voor het milieu. Dit jaar is 7,2 miljoen euro beschikbaar voor particulieren die een gebruikte elektrische auto willen kopen. Daarvan is nog bijna 5,8 miljoen euro over. Per occasion is 2000 euro subsidie beschikbaar.

Brancheorganisatie RAI Vereniging, die ruim zevenhonderd fabrikanten en importeurs van onder meer auto’s, vrachtauto's, scooters en (brom-)fietsen vertegenwoordigt, zegt niet verbaasd te zijn. "Van meet af aan hebben wij gezegd dat de pot in rap tempo leeg zal zijn. Het is nu zaak om zo snel mogelijk binnen de regeling budgetten te schuiven en te spreiden", zegt voorzitter Steven van Eijck. Bovendien moet er de komende jaren meer geld bijkomen, vindt hij. "Dan voorkomen we teleurstelling bij de automobilist en zetten we de vergroening van ons wagenpark door."