Nieuws/Buitenland
1756862431
Buitenland

’U moet thuisblijven’

Ook Britten mogen niet meer zomaar de straat op

LONDEN - De Britse premier Boris Johnson heeft zware beperkingen afgekondigd om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. „Ik geef de Britten vanavond een erg simpele opdracht: u moet thuisblijven”, zei de premier, die waarschuwde dat de politie de regels zal handhaven.

Johnson kondigde ook aan dat winkels worden gesloten die goederen verkopen die niet essentieel zijn. Het land heeft tot dusver meer dan 6650 gevallen van het coronavirus geconstateerd. De regering wordt verweten veel te laks op het virus te hebben gereageerd. Het aantal stergevallen steeg van zondag op maandag van 281 naar 335 en het aantal besmettingen van 5683 naar 6650.

Minister van Gezondheid Matt Hancock zei aan het begin van het debat in het Lagerhuis dat „de maatregelen enorm afwijken van wat de regering gewend is te doen, maar ze zijn tijdelijk en proportioneel vergeleken met de dreiging van het virus.” De leden van het Lagerhuis houden in de bankjes afstand van elkaar uit voorzorg tegen besmetting.

Londen roept Britten in buitenland op terug te keren

De autoriteiten in het Verenigd Koninkrijk roepen Britse reizigers in het buitenland op direct terug te keren naar hun thuisland, nu dat nog mogelijk is. „Wereldwijd schorten steeds meer luchtvaartmaatschappijen hun vluchten op en worden vliegvelden gesloten, soms zonder enige waarschuwing vooraf”, zegt minister Dominic Raab van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

„Als u op vakantie bent in het buitenland, dan is dit het moment om terug te keren”, aldus Raab. Zijn ministerie adviseert reizigers om direct contact op te nemen met hun reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij om een vlucht te regelen.

Steeds meer landen sluiten vanwege de coronacrisis hun grenzen of leggen het vliegverkeer aan banden. Daardoor zijn ook veel Nederlanders gestrand in het buitenland.

In de nieuwste corona-update alle maatregelen van het kabinet op een rij en luchtvaartverslaggever Yteke de Jong over de wildwest-taferelen op Schiphol. Verder nog veel meer coronanieuws. Luister de podcast hier, hieronder of via je favoriete podcast app.