Nieuws/Binnenland
1756949639
Binnenland

Voor de komende vijf jaar wil het kabinet zo’n 20 miljard euro uittrekken

Groeifonds wapen om welvaart op peil te houden

Op de wensenlijst staan ook investeringen in het spoor.

Op de wensenlijst staan ook investeringen in het spoor.

Den Haag - Het kabinet wil het nieuwe groeifonds zo snel mogelijk gebruiken om de economie te versterken. Vanaf november gaat een commissie met prominenten onder wie voormalig DSM-topman Feike Sijbesma, ASML-ceo Peter Wennink en topwetenschapper Robbert Dijkgraaf aanvragen beoordelen.

Op de wensenlijst staan ook investeringen in het spoor.

Op de wensenlijst staan ook investeringen in het spoor.

Voor de komende vijf jaar wil het kabinet zo’n 20 miljard euro uittrekken voor het fonds. Ministers Wopke Hoekstra (Financien) en Eric Wiebes (Economische Zaken) presenteren hun wapen om de welvaart op peil te houden maandag in het Amsterdamse wetenschapsmuseum Nemo. Het geld moet vooral gaan naar projecten rond infrastructuur, vergroening, innovatie en onderwijs.

De twee bewindslieden bedachten het fonds in een periode van flinke economische groei met het idee om investeringen te doen voor de lange termijn. De oorspronkelijke planning voor de presentatie van het investeringsvehikel liep cynisch genoeg samen met de uitbraak van het coronavirus in Nederland.

Haast geboden

Na enige vertraging presenteren de ministers maandag alsnog het ’Nationaal Groeifonds’. Vanwege de coronacrisis is er besloten om haast te maken met het snel in behandeling nemen van eerste aanvragen.

Hoewel er maandag nog geen projecten worden goedgekeurd, is het volgens ingewijden de bedoeling om nog deze kabinetsperiode de portemonnee te trekken.

Geld laten rollen

Het kabinet wil op die manier het goede voorbeeld geven: juist nu investeren en Nederland draaiende houden. Den Haag wil zelf ook graag gebruikmaken van het miljardenfonds.

Ten opzichte van de oorspronkelijke opzet wordt er nu een versnelling ingebouwd. Ministeries kunnen grote projecten aandragen waar nu nog geen geld voor is.

Spoorlijn

Zo kijkt het ministerie van Infrastructuur bijvoorbeeld enthousiast naar het initiatief voor de Lelylijn – een nieuwe spoorverbinding van Flevoland naar het noorden – en wil Economische Zaken zelf al langer geld voor de waterstofagenda.

Of ze het groeifonds hiervoor kunnen gebruiken moet nog blijken. De beoordelingscommissie gaat kijken of aanvragen echt een bijdrage leveren aan de versterking van onze welvaart.