Nieuws/Binnenland
1757028
Binnenland

Vergismoord Djordy Latumahina ontkend

Moordverdachten Djordy vooral geïrriteerd: ’U maakt mijn leven kapot!’

Vlnr: Cedric R., Wendell R. en Benito L.

Vlnr: Cedric R., Wendell R. en Benito L.

Amsterdam - Dat ze een moord pleegden, en bij vergissing ook nog op de verkeerde, dat blijven de zeven mannen die verdacht worden van de moord op Djordy Latumahina ontkennen. Maar wat enkele verdachten gisteren tijdens de eerste dag van de inhoudelijke behandeling wel schoorvoetend toegaven, is dat ze in wiet handelden.

Vlnr: Cedric R., Wendell R. en Benito L.

Vlnr: Cedric R., Wendell R. en Benito L.

Onze verslaggeefster Mascha de Jong volgt vandaag de tweede dag van het strafproces tegen de verdachten van de moord op Djordy Latumahina. Haar tweets lees je vanaf 09.00 uur onderaan dit artikel.

Die schimmige handel zou een van de redenen zijn voor hun frequente contact en de vele autoritten die ze maakten. Althans, dat is wat ze zelf beweerden tegenover de rechtbank in Amsterdam. Daar startte de in totaal negen dagen durende strafzaak met een taaie ondervraging over zo ongeveer elke kilometer die de verdachten in de maanden voor de moord aflegden met de auto’s die ook werden gebruikt bij de liquidatie, en elk contact dat ze onderling hadden.

Cruciaal onderdeel bewijs

Het maakt een cruciaal onderdeel uit van het bewijs tegen de mannen. Om het overzichtelijk te houden, maakte het Openbaar Ministerie placemats met daarop de foto’s van de verdachten, en kleurige lijnen die de verschillende auto’s en ritten verbeelden.

Woensdag komen de gebeurtenissen op 8 oktober 2016 ter sprake. Dat is de dag waarop dj Djordy Latumahina (31) met zijn vriendin en 2-jarig kind onder vuur werd genomen in de parkeergarage aan het Koningin Wilhelminaplein, onder het appartementengebouw waar ze woonden. Latumahina was op slag dood, zijn vriendin raakte zwaargewond. Hun kind bleef als door een wonder ongedeerd. Het werd al snel duidelijk dat de aanslagplegers zich hadden vergist. Het eigenlijke doelwit zou een drugshandelaar zijn die in hetzelfde gebouw woonde en in een soortgelijke auto reed als Latumahina.

Verbrand

De schutters gingen ervandoor in een gestolen Volkswagen Caddy-busje, dat later verbrand werd teruggevonden op een parkeerplaats. De inzittenden waren overgestapt in een eveneens gestolen Seat Leon. Die kreeg bij Hoofddorp een lekke band. In die auto vond de politie dna-sporen van enkele verdachten. Eind maart werden er zes aangehouden, enkele dagen later gevolgd door nummer zeven.

Wat het Openbaar Ministerie betreft staat vast dat Djurgen W. (42) en Tony D. (35) de schutters waren. Ulrich B., die afwezig was in verband met een hernia, zou de vluchtauto’s hebben bestuurd. Hij moet van de rechtbank vandaag, op zijn 45e verjaardag, verplicht verschijnen om vragen te beantwoorden over zijn rol bij de liquidatie. De broers Wendell (45) en Cedric R. (40) zouden het drietal hebben aangestuurd, en Giovanni D. (31) en Benito L. (45) regelden de vluchtauto’s.

Het werd de verdachten tijdens de eerste dag nog niet heel moeilijk gemaakt, maar toch liepen de irritaties bij sommige verdachten bij vlagen hoog op. Vragen over details van hun wiethandel wilden ze niet beantwoorden, en Tony D. ontstak in woede toen de officier van justitie moest lachen om zijn opmerking dat het om een paar kilo ging. „Zit me niet uit te lachen! U maakt mijn leven kapot!”

Bezwaar

Advocate Bénédicte Ficq maakte ook bezwaar tegen het herkenbaar afbeelden van Tony D. door Petra Urban, rechtbanktekenaar van De Telegraaf. Terwijl Ficq tijdens een eerdere zitting nog beweerde dat het niet haar cliënt is die te zien is op de beelden die bewakingscamera’s van de vermoedelijke schutters maakten, omdat „alle witte kale mannen op elkaar lijken”.