Nieuws/Binnenland
1757044
Binnenland

Megaclaim om flitsspoor: miljardensoap compleet

Infraspeed aan het werk op het HSL-traject bij Hoofddorp.

Infraspeed aan het werk op het HSL-traject bij Hoofddorp.

Den Haag - Infraspeed, de beheerder van de hogesnelheidslijn, gaat een schadeclaim van ’tientallen miljoenen euro’s per jaar’ bij het ministerie van Infrastructuur indienen. De miljardensoap op het Hollandse flitsspoor is compleet.

Infraspeed aan het werk op het HSL-traject bij Hoofddorp.

Infraspeed aan het werk op het HSL-traject bij Hoofddorp.

Verkeerde NS-treinen, die veel te zwaar en te langzaam zijn, zouden de kwetsbare hsl-rails en bovenleiding sneller kapot maken, waardoor nu extra onderhoud nodig is. Dat kost veel onvoorzien geld. TNO komt een dezer dagen met een rapport. Ingewijde bronnen bevestigen dat de dubbele Traxx-locomotieven met intercity-rijtuigen niet geschikt zijn voor de hsl. „Dat is alsof een tractor op een Formule 1-circuit rijdt.”

Infraspeed zelf, een consortium van bouw- en technologiebedrijven, verwijst naar het ministerie en weigerde gisteravond commentaar. Het langdurend contract met het Rijk inclusief complexe financiering loopt nog tot 2030. Na het Fyra-debacle moest NS noodgedwongen ’gewone’ IC-treinen op de hsl laten rijden.

„Daarvoor hebben wij vrijstelling van het ministerie. Wij zijn dan ook geen partij in dit conflict en hebben niets met de Infraspeed-claim te maken. Al onze papieren, inclusief toelating op hsl door inspectie ILT, kloppen”, aldus NS.

Het ministerie van Infrastructuur laat in een reactie weten ’geïnformeerd’ te zijn over schade aan het hsl-traject. „Op dit moment laten we onderzoeken wat de omvang van de kosten is en wie waarvoor verantwoordelijk is”, reageert een zegsvrouw.

Het departement heeft twijfels of de schade alleen wordt veroorzaakt door het materieel. Opmerkelijk is dat het onderzoek wordt uitgevoerd door ProRail. „De schade wordt op dit moment direct gemaakt. Er is geen gevaar voor reizigers op het spoor.”

Bijkomend probleem is dat omwonenden van de hsl, met name in Brabant, klagen over schade aan hun huizen.