Nieuws/Binnenland
1757100
Binnenland

Rijkswaterstaat botst met OM na sluisongeluk

DEN BOSCH - Rijkswaterstaat probeert te voorkomen dat het Openbaar Ministerie (OM) in het strafrechtelijk onderzoek naar een fataal sluisongeluk in de Maastrichtse wijk Limmel gebruik kan maken van een intern onderzoek naar de toedracht. Tegen het beslag dat de officier van justitie heeft gelegd op het conceptrapport is bezwaar ingediend.

Dinsdag werd bekend dat het OM onderzoek doet naar het tragische ongeluk op 10 juli waarbij een 52-jarige man uit Oudenbosch van de sluistoren viel en om het leven kwam. Het betrokken bouwbedrijf Besix en technisch directeur Ken W. worden ervan verdacht dat ze het leven van de werknemer van een onderaannemer in gevaar hebben gebracht door een defect aan de sluisdeur in sneltreinvaart te willen herstellen en de veiligheidsvoorschriften te schenden.

Rijkswaterstaat heeft naar eigen zeggen volledig meegewerkt aan het onderzoek maar wil niet dat informatie uit het interne onderzoek wordt gebruikt, vanwege de vrees dat in de toekomst niemand meer wil meewerken aan veiligheidsonderzoeken. ,,Als dit gebruikt wordt, dan hebben onderzoeken in de toekomst geen zin meer. Betrokkenen moeten vrij zijn om te verklaren. Het is bovendien onnodig omdat de inspectie en justitie zelf onderzoek kunnen doen'', aldus advocate Christianne Remmé.

De officier van justitie denkt dat hij het onderzoek kan gebruiken vanwege het bewijs en de motieven van de verdachten en meent dat een overheidsorganisatie zich minder defensief moet opstellen.

De rechter in Den Bosch bepaalt op 20 maart of hij de informatie uit het onderzoek mag gebruiken.