Nieuws/Binnenland
1757224
Binnenland

Rechtbank op eerste dag mega-strafzaak gewraakt

’Noffel wordt gekneveld’

Naoufal ’Noffel’ F. en advocaat Inez Weski in de rechtbank.

Naoufal ’Noffel’ F. en advocaat Inez Weski in de rechtbank.

Amsterdam - De mega-strafzaak tegen Naoufal ’Noffel’ F. is gisteren op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling abrupt gestopt, omdat advocate Inez Weski de rechtbank wraakte. Dat gebeurde nadat de rechtbank een verzoek van Weski afwees om de zaak aan te houden. Volgens Weski wordt Noffel op een onaanvaardbare manier „benadeeld en gekneveld in zijn verdediging”.

Naoufal ’Noffel’ F. en advocaat Inez Weski in de rechtbank.

Naoufal ’Noffel’ F. en advocaat Inez Weski in de rechtbank.

Noffel staat onder meer terecht voor een poging tot liquidatie van Peter ’Pjotr’ R. in november 2015 in Diemen. Hij wordt door justitie beschouwd als een van de kopstukken van de Amsterdamse onderwereld, en werd vorig jaar opgepakt in en overgeleverd door Ierland, waar hij zijn toevlucht zocht bij de beruchte criminele Kinahan-clan van drugshandelaren.

De verdenking dat hij betrokken was bij de moordpoging berust voor een belangrijk deel op Ennetcom-informatie. Dat is informatie die afkomstig is van de computerserver van Ennetcom die justitie in Canada in beslag nam. Van die server maakten volgens het Openbaar Ministerie Nederlandse criminelen gebruik om versleutelde berichten via zogenoemde PGP-telefoons uit te wisselen die justitie tot dat moment niet kon ontcijferen. PGP staat voor Pretty Good Privacy. Inmiddels lukt dat ontcijferen wel, en het leverde een schat aan informatie op die volgens het OM in nog veel strafzaken een rol gaat spelen. Het is de eerste strafzaak waarin de zogenoemde Ennetcom-informatie een belangrijke rol speelt.

Mocro-maffiakopstuk Naoufal F. zou de opdracht hebben gegeven voor een mislukte liquidatie in Diemen.

Mocro-maffiakopstuk Naoufal F. zou de opdracht hebben gegeven voor een mislukte liquidatie in Diemen.

Om die reden is het niet alleen voor de zaak van Noffel van belang dat die volgens advocate Inez Weski nieuwe methode van informatie vergaren wordt getoetst. Tijdens eerdere pro-formazittingen en vandaag ook tijdens de start van de inhoudelijke behandeling, beklaagde Weski zich uitgebreid over het gebrek aan mogelijkheden voor de verdediging om te controleren hoe de politie en het OM die enorme berg aan Ennetcom-informatie onderzoeken. Ook vermoedt de advocate dat zich tussen de data ontlastend materiaal voor Noffel kan bevinden, dat door het OM buiten beschouwing wordt gelaten.

Een verzoek van de verdediging om de zaak aan te houden zodat de verdediging meer tijd krijgt om eigen onderzoek te doen, werd door de rechtbank afgewezen. Volgens Weski geeft de rechtbank er blijk van alleen geïnteresseerd te zijn in informatie die uit de koker komt van het OM, waardoor haar geen andere keus werd gelaten dan de rechtbank te wraken.

De wraking heeft tot gevolg dat de strafzaak nu stil ligt. Vandaag of vrijdag komt een speciale wrakingskamer bijeen die moet oordelen over de door Weski gesignaleerde vooringenomenheid van de rechtbank.