Nieuws
1757320
Nieuws

Hoe ga je om met je schoonmoeder als er kinderen zijn?

Uit onderzoek blijkt dat de relatie tussen vrouwen en hun schoonmoeder vaak verslechtert als er een kind wordt geboren, schreef Ouders van Nu recent. Want opeens is de schoonmoeder óók de oma van je kind, en dat kan alles flink op scherp zetten. We vroegen familiemediator Yolande de Best om tips.

Volgens Yolande hoef je je niet te schamen als er af en toe irritaties ontstaan. "De relatie met je schoonmoeder is in de meeste gevallen best vrijblijvend. Maar als er een kindje geboren wordt, verandert dat. Zij is óók de oma van je kind, en is in die rol dus eigenlijk net zo belangrijk als je eigen moeder.

Vaak eisen schoonmoeders die plek zelf ook op, want ze zijn dolblij met een kleinkind. En dat is ook goed: opa's en oma's zijn heel belangrijk voor kinderen. Maar dat betekent wel dat je meer te maken krijgt met je schoonouders en dat je je op een ander manier tot ze gaat verhouden, zonder dat je daar bewust voor kiest. Zeker als je bijvoorbeeld van ze afhankelijk bent als oppasadres."

Wat doe je bijvoorbeeld als je schoonmoeder constant je zoontje oppakt, terwijl jij hem echt wat rust wil gunnen of even wil laten slapen? Of als ze hem eten geeft waar jij het niet mee eens bent, of commentaar heeft op hoe lang je hem laat huilen?

Lees het hele artikel met adviezen over de band met je schoonmoeder op VROUW: ’Ik zou nooit je vriend als boodschapper gebruiken’