Nieuws/Binnenland
1757563160
Binnenland

Aangespoelde dode kanoeten hadden vogelgriep

WAGENINGEN - De honderden dode kanoeten die eerder deze maand op Schiermonnikoog en in Oost-Groningen zijn gevonden, hadden vogelgriep. Langs de kustlijn zijn ook enkele andere wilde vogels gevonden die besmet waren met het virus. Vermoedelijk gaat het om de hoogpathogene variant, maar dat wordt nog nader uitgezocht bij Wageningen Bioveterinary Research, een instituut van de Wageningen Universiteit. De hoogpathogene variant (vogelpest) is gevaarlijk en zeer besmettelijk.

De kanoeten zijn waarschijnlijk boven zee gestorven aan de ziekte. Een deel van de dode dieren is aangespoeld. Vermoedelijk zijn er nog veel meer vogels dan de honderden aangespoelde dieren gestorven, maar die kadavers drijven in zee. De Waddenzee is een belangrijke pleisterplaats voor de strandsteltlopers en andere wilde vogels. Kanoeten overwinteren in grote groepen op de moddervlaktes.

Het was dit jaar niet de eerste keer dat grote aantallen dode vogels werden gevonden in en langs de Waddenzee, aldus het onderzoeksinstituut. In april spoelden honderden dode brandganzen aan op de Friese en Groningse kust. Ook die ganzen hadden vogelgriep onder de leden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop