Nieuws/Buitenland
175793634
Buitenland

Polen sluit twaalf kolenmijnen vanwege besmettingenpiek

De mijn van Zofiowka.

De mijn van Zofiowka.

WARSCHAU - De Poolse regering sluit twaalf kolenmijnen vanwege een hoog aantal besmettingen met het coronavirus onder mijnwerkers. Afgelopen weekend registreerde Polen een recordaantal nieuwe besmettingen. Volgens het ministerie van Volksgezondheid houdt de piek verband met een uitbraak in een kolenmijn in het zuiden van het land. Staatspersbureau PAP meldt dat bijna 20 procent van de besmette Polen mijnwerker is.

De mijn van Zofiowka.

De mijn van Zofiowka.

De mijnen sluiten vanaf dinsdag voor drie weken. Het gaat om twee mijnen van het staatsbedrijf JSW en tien mijnen van de particuliere PGG group. In totaal hebben die bedrijven respectievelijk rond de 20.000 en 40.000 werknemers. Vicepremier Jacek Sasin kondigde de sluitingen aan en zei dat de mijnwerkers volledig worden doorbetaald.

Op zaterdag waren er 576 nieuwe gevallen, een dag later 575. Niet eerder zijn er op twee opeenvolgende dagen zoveel nieuwe geïnfecteerden geteld. Bijna twee derde van alle nieuwe besmettingen is geconstateerd in een steenkoolmijn bij de stad Zofiowka, bij werknemers en familieleden. Ook in een andere mijn in hetzelfde gebied, de regio Silezië, is een groot aantal besmettingen vastgesteld.

Polen is sterk afhankelijk van steenkool, ongeveer 80 procent van de energie in het land wordt ermee opgewekt. Volgens Sasin leiden de tijdelijke mijnsluitingen niet tot leveringstekorten. De regering komt binnenkort met een herstructureringsplan voor de mijnbouwsector.

Polen begon eind vorige maand met het versoepelen van beperkingen, die begin maart waren ingesteld. De limiet voor openbare bijeenkomsten werd verhoogd tot 150 mensen en de verplichting om een mondkapje te dragen werd geschrapt voor degenen die zich hielden aan sociale afstandsregels. Sinds zaterdag zijn verschillende openbare ruimtes, waaronder bioscopen, theaters, concertzalen, sportscholen en zwembaden, weer open. Dit weekend waren Poolse presidentskandidaten aanwezig op campagnebijeenkomsten vanwege de verkiezingen op 28 juni.

Het land met 38 miljoen inwoners heeft tot nu toe 26.561 gevallen van het longvirus gemeld, 1157 Polen zijn aan de gevolgen van Covid-19 gestorven.