Nieuws/Buitenland
1758411
Buitenland

Noodtoestand op Sri Lanka na religieuze rellen

Soldaten bewaken een in brand gestoken huis in Kandy.

Soldaten bewaken een in brand gestoken huis in Kandy.

COLOMBO - President Sirisena van Sri Lanka heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de onrust in de heuvels rond Kandy. Daar, in de omgeving van de voormalige hoofdstad, is het tot botsingen gekomen tussen moslims en boeddhisten.

Soldaten bewaken een in brand gestoken huis in Kandy.

Soldaten bewaken een in brand gestoken huis in Kandy.

De vlam sloeg in de pan na de begrafenis van een boeddhistische vrachtwagenchauffeur afgelopen zondag. Die zou zijn gedood door vier moslims. Een dag later trok een woedende menigte een moslimwijk in en vernielde daar winkels en een moskee. Daarbij is zeker één dode gevallen.

De politie zou de relschoppers geen strobreed in de weg hebben gelegd, stellen moslimleiders. De regering in Colombo zou sowieso te weinig doen om het geweld tegen moslims aan te pakken.

Er bestaan al veel langer spanningen tussen moslims en boeddhisten op Sri Lanka. De tweede groep is veruit in de meerderheid op het eiland; ongeveer twee derde van de Srilankanen is boeddhist. Ze verwijten moslims aan gedwongen bekeringen te doen en boeddhistische heiligdommen te vernietigen. Ook is er kritiek op de instroom van islamitische Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar.

Volgens president Sirisena worden de rellen aangejaagd door opgeklopte berichten op Facebook. De verantwoordelijke online ophitsers zullen worden aangepakt, beloofde hij.

Het is voor het eerst sinds het einde van de burgeroorlog op Sri Lanka, dat de noodtoestand is uitgeroepen. Die strijd ging tussen etnische Srilankanen en de Tamils, een veelal hindoeïstische bevolkingsgroep.

De Telegraaf is op zoek naar Nederlandse toeristen die in het land zijn en over de eventuele onrust willen vertellen. Bent u momenteel in Kandy of op een andere plek en merkt u iets van de rellen? Stuur dan een mailtje naar oproep@telegraaf.nl