Nieuws/Binnenland
1758832372
Binnenland

Bureaus beperkt open, minder misdrijven aangepakt

Politie Amsterdam uitgekleed

AMSTERDAM - De capaciteitsproblemen bij de Amsterdamse politie dwingen de lokale driehoek tot vergaande noodmaatregelen. Politiebureaus zijn per direct beperkt open en een speciaal team tegen overlast in het centrum verdwijnt. Het aantal misdrijven dat op de plank blijft liggen, groeit fors.

De schokkende stand van zaken en de noodmaatregelen staan beschreven in een brief van burgemeester Femke Halsema, waarnemend hoofdofficier van justitie John Lucas en eenheidschef van de politie Frank Paauw aan de gemeenteraad. De Telegraaf heeft de brief ingezien die vandaag naar de gemeenteraad gaat.

Er is al langer een structureel tekort van zo’n 500 politiemensen. Maar als gevolg van de moord op de advocaat Derk Wiersum loopt de politieorganisatie compleet vast. Nog eens tientallen politiemensen zijn uit hun teams gehaald voor het bewaken en beveiligen van advocaten, rechters, officieren en andere personen die gevaar lopen en specifieke panden. Dat noopt, zo staat in de brief, de driehoek tot het nemen van ’ingrijpende maatregelen’. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) laat in een reactie weten zorgen te begrijpen, maar vraagt om geduld. „Het kost tijd om nieuwe agenten op te leiden.”

Te weinig wijkagenten

De basispolitiezorg staat onder druk. Er zijn te weinig wijkagenten, te weinig politiemensen voor de dagelijkse noodhulp en het openhouden van politiebureaus. Onderzoeken op het gebied van zware criminaliteit zijn stilgelegd. De enorme druk heeft een extra effect: door de roosterdruk en overbelasting stijgt het ziekteverzuim, stroomt personeel uit en morren de politiemensen. ’Het moreel vermindert’, zo schrijft de burgemeester.

Specialistische teams worden nu tijdelijk opgeheven. De capaciteit gaat naar de basisteams om zo meer blauw op straat te krijgen en de veiligheid van de burgers te kunnen garanderen. De maatregel geldt voor zes maanden en worden tussentijds geëvalueerd.

Gevolgen

Wat heeft dit concreet voor gevolgen? Door het opheffen van een speciaal politieteam in de havens en op het water, is de politie bij grote calamiteiten hier niet meer inzetbaar. Twaalf politiebureaus sluiten ’s avonds, of een deel van de avond, en ’s nachts de deuren. Slechts vijf bureaus blijven ’24/7’ open.

Het aantal agenten in het centrum dat wordt geteisterd door zware criminaliteit als liquidaties, plofkraken en gewapende overvallen, zakt ver terug. Extra capaciteit die er was in de binnenstad gaat namelijk naar andere districten. Een groot deel van de capaciteit in het centrum gaat naar de aanpak van rovende asielzoekers, onthulde De Telegraaf eerder al. Veel honderden asielzoekers worden jaarlijks opgepakt. Ze staan meestal dezelfde dag of enkele dagen later weer op straat.

’Plankzaken’

De Calamiteiten Unit Basis Teams (CUBT’s) die nu ondersteuning bieden bij de aanpak van veelvoorkomende criminaliteit, verliezen een kwart van de capaciteit aan de de basisteams. Hierdoor worden 15 tot 20 procent minder misdrijven en aangiften aangepakt. Het aantal ’plankzaken’ zal verder toenemen, zo staat in de brief.

Speciale teams die zich bezighouden met ondermijnende criminaliteit in de horeca en transportsector worden niet, zoals werd gevreesd, volledig opgedoekt. Medewerkers worden tijdelijk bij de reguliere recherche en de basisteams gestationeerd. Onderzoeken die de teams normaal gesproken doen, worden waar alleen stilgelegd als andere recherchezaken meer urgentie hebben.

Agenten op De Wallen voorafgaand aan de halve finale in de Champions League tussen Tottenham Hotspur en Ajax.

Agenten op De Wallen voorafgaand aan de halve finale in de Champions League tussen Tottenham Hotspur en Ajax.

Radicalisering

De gemeente Amsterdam gaat kijken of het taken van de politie kan overnemen, zoals administratieve taken. Bij het huidige capaciteitsdrama is nog geen rekening gehouden met de aanpak van ondermijnende criminaliteit die om nog meer capaciteit zal vragen. De problemen kunnen ook, zo schrijft Halsema, financiële gevolgen hebben voor projecten op het gebied van radicalisering en terrorisme en jeugdoverlast.

Binnen de politie is de ontsteltenis en woede over de noodmaatregelen groot. Jarenlang is er vanuit de organisatie en door de bonden aangegeven dat er grote tekorten zijn en dat die alleen maar zouden toenemen. Het kabinet wist dat door de vergrijzing van het korps de uitstroom enorm zou zijn en dat de politie er alleen maar meer taken bij krijgt. De aanpak van terreur en verwarde mensen vreet bijvoorbeeld capaciteit.

Geduld

Minister Grapperhaus laat in een reactie weten ’goed te begrijpen’ dat de Amsterdamse politie versterking wil. Bovendien zegt de CDA-bewindsman te onderschrijven dat er ’prioriteiten moeten worden gesteld’ in de hoofdstad. Grapperhaus reikt naar aanleiding van de brandbrief geen nieuwe oplossing aan. „Ook in andere regio’s speelt soortgelijke problematiek”, aldus de minister. Hij wijst op miljoeneninvesteringen die eerder al zijn gedaan. „Het kost nu eenmaal tijd om nieuwe agenten op te leiden.”