Nieuws/Buitenland
1759126
Buitenland

Egypte verstoort mobiele telefonie Israël

JERUZALEM - Egyptische maatregelen om het mobiele telefoonverkeer van extremisten in de Sinaï te verstoren, treffen ook Israël en de Gazastrook. De Israëlische strijdkrachten bevestigden dat problemen met mobiele telefonie in het zuiden van het land worden veroorzaakt door de Egyptische elektronische oorlogsvoering, bericht de krant Jerusalem Post.

De Egyptische autoriteiten begonnen vorige maand een grote operatie tegen extremisten in de Sinaï, een schiereiland dat grenst aan Israël. „We willen uiteraard voorkomen dat de terroristen kunnen communiceren”, zei een Egyptische functionaris tegen persbureau Reuters. De bron stelde dat sommige extremisten mogelijk gesmokkelde Israëlische simkaarten gebruiken. Ze zouden vlak bij de grens Israëlische netwerken gebruiken.

Een Israëlische bron zei dat de maatregelen ongekend intensief en langdurig waren. „Zelfs de Palestijnen hebben bij ons aangeklopt. Ze vragen ons dit een halt toe te roepen”, zei de functionaris. Minister Ayoob Kara (Communicatie) zei in een interview dat overleg is gevoerd „aan de andere kant van de grens”. Hij sprak de verwachting uit dat de verstoringen binnen drie dagen achter de rug zijn.