Nieuws/Binnenland
1759249100
Binnenland

Moeder ziet op televisie hoe zoon Jumbo-supermarkt overvalt, overvallers gaan cel in

Jumbo-supermarkt, beeld ter illustratie.

Jumbo-supermarkt, beeld ter illustratie.

Twee jongens pleegden vorig jaar een ramkraak op een Jumbo-vestiging in Haarlem en een gewapende overval op een vestiging in Alkmaar. Maandag zijn de twee Alkmaarders door de rechtbank veroordeeld tot jeugddetentie. Een van hen krijgt ook jeugd-tbs.

Jumbo-supermarkt, beeld ter illustratie.

Jumbo-supermarkt, beeld ter illustratie.

De daders ontkenden tijdens de zitting hun betrokkenheid, maar de rechter vindt dat er voldoende bewijs is. Onder meer blijkt uit getapte telefoongesprekken dat de moeder haar zoon herkende op beelden van het tv-programma Opsporing Verzocht.

In de uitzending is te zien hoe de agressieve jongens de toen 19-jarige Channah, zij werkte toen pas net bij de supermarkt, onder schot hielden. De video is gemaakt door een ooggetuige.

Geen respect

De rechter vindt dat de verdachten geen enkel respect toonden voor andermans spullen. Ook stonden ze niet stil bij de psychische en financiële gevolgen die hun acties hadden voor de slachtoffers. Daarnaast toonden beide verdachten volgens de rechter geen spijt of berouw. Wat ook meespeelde: beiden zijn eerder voor vermogensdelicten veroordeeld.

De jongste verdachte krijgt acht maanden cel en jeugd-tbs. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat hij lijdt aan een gedragsstoornis. Ook gebruikt hij cannabis. De rechtbank acht de kans op herhaling zeer hoog, daarom heeft hij volgens de rechter een langdurig behandeltraject nodig.

De tweede verdachte krijgt 16 maanden jeugddetentie opgelegd. „Voor de deskundigen is het niet mogelijk gebleken een goed beeld te krijgen van zijn functioneren en persoonlijkheid. De rechtbank kan daarom niet anders dan hem een jeugddetentie opleggen van aanzienlijke duur”, staat in het vonnis. Daarnaast krijgt hij een taakstraf, waartoe hij al eerder was veroordeeld, van 60 uur.