Nieuws/Buitenland
1759317
Buitenland

Wetenschappers maken zich ernstig zorgen

’Warmste winter ooit op Noordpool’

NUUK - Het is de warmste winter ooit gemeten op de Noordpool en daar maken wetenschappers zich dan ook ernstig zorgen over. De experts hebben nog nooit zoiets gezien. „Deze situatie is gewoon gek.”

Mark Serreze, directeur van het National Snow and Ice Data Center in de Amerikaanse staat Colorado, bestudeert de Noordpool al sinds 1982. Hij is samen met zijn collega’s bezorgd om dit nieuwe warmterecord. „Deze hittegolven…Zoiets heb ik nog nooit gezien”, zegt hij tegen The Guardian.

Op Groenland staat het noordelijkste weerstation ter wereld, Cape Morris Jesup. In februari meette het station meer dan 60 uur boven het vriespunt. Voor deze winter was het slechts twee keer eerder voorgevallen dat de temperatuur boven het vriespunt lag, weten de wetenschappers. In 2011 en 2017 duurde dit echter slechts een paar uur.

Afname zeeijs

Op 19 en 20 februari van deze winter lagen de temperaturen meer dan 24 uur na elkaar boven het vriespunt, terwijl het gemiddelde op de Noordpool in februari - de koudste maand - doorgaans op -30 graden ligt. Het zeeijs neemt hierdoor sterk af. Sterker nog, er werd zelfs een laagterecord bereikt.

„Er vormt zich nog wel nieuw zeeijs. Maar dat is allemaal veel dunner dan normaal. Het zal ook veel sneller en makkelijker smelten in de zomer”, sluit Serreze af.