Nieuws/Binnenland
1759634
Binnenland

Verdachte bouw-topmannen weer vrij

Cor M. met zijn zoon Jeroen.

Cor M. met zijn zoon Jeroen.

Amsterdam - UPDATE - De drie gearresteerde topmannen van de Amsterdamse bouwbedrijven Mul Projectontwikkeling en Hillen & Roosen zijn weer op vrije voeten. De mannen zijn afgelopen vrijdag vrijgelaten, nadat ze begin vorige week waren gearresteerd door de fiscale opsporingsdienst FIOD, op verdenking van corruptie.

Cor M. met zijn zoon Jeroen.

Cor M. met zijn zoon Jeroen.

Volgens het Openbaar Ministerie zijn Cor M. (57) van Mul Projectontwikkeling, Jan V. (58) en Pieter W. (51) van Hillen & Roosen vrijdag na verhoor heengezonden. Zij blijven echter verdachten in het strafrechtelijk onderzoek naar corruptie, valsheid in geschrift en belastingfraude. Hierbij werd volgens justitie een half miljoen euro smeergeld aan de zoon van M., die het geld gebruikte voor zijn carrière als coureur in het GT3-racingteam van Lamborghini.

De betaling vond volgens het OM plaats in ruil voor het gunnen van de opdracht tot het bouwen van een miljoenenproject in het centrum van de hoofdstad. Het zou gaan om de zogeheten ’Wibautveste’, een luxe woontoren met huur- en koopwoningen die in 2014 door Mul ontwikkeld werd aan de Wibautstraat in Amsterdam. Bij de start van de bouw prees voormalig burgemeester Eberhard van der Laan directeur Cor M. nog voor diens ruimhartige opname van sociale woningen in het aanstaande wooncomplex.

De advocaat van Cor M. meldt desgevraagd dat zijn cliënt niet is voorgeleid aan de rechter-commissaris, wat inhoudt dat het OM geen reden zag om hem nog langer in voorarrest te houden. „Voor de rest doen wij geen enkele mededeling gedurende het onderzoek”, aldus de raadsman.