Nieuws/Buitenland
1759712
Buitenland

Saudische prins veroordeelt Turkije

Prins Mohammed bin Salman

Prins Mohammed bin Salman

CAÏRO - De invloedrijke Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft Turkije omschreven als onderdeel van een „driehoek van het kwaad”, naast Iran en onbuigzame islamitische groeperingen. De troonopvolger beschuldigde Turkije ervan te streven naar herstel van het islamitisch kalifaat, dat bijna een eeuw geleden verdween met de instorting van het Ottomaanse Rijk.

Prins Mohammed bin Salman

Prins Mohammed bin Salman

De opmerkingen van Salman reflecteren het diepe wantrouwen dat Saudi-Arabië koestert jegens president Recep Tayyip Erdogan, wiens regerende AK-partij wortels heeft in de islamitische politiek. Erdogan koos bovendien de kant van Qatar in het conflict met de Saudi’s en enkele andere golfstaten.

Salman sprak met journalisten tijdens een bezoek aan Caïro. „De hedendaagse driehoek van het kwaad bestaat uit Iran, Turkije en extremistische religieuze groeperingen”, citeerde Al-Shorouk hem. Het geschil met Qatar kan volgens de prins nog lang duren. Hij vergeleek de situatie met het Amerikaanse embargo dat Cuba zestig jaar geleden kreeg opgelegd, maar dan op veel bescheidener schaal. „Qatar is kleiner dan een straat in Caïro.”